Het nut van de darm microbioom test.
De darm microbioom test van Medivere is de meest uitgebreide ontlastingstest die we gebruiken voor het samenstellen van een persoonlijk behandelplan.
Door eenvoudig thuis een ontlastingsmonster te verzamelen en deze op te sturen naar het laboratorium ontvang je ontzettend veel informatie over het functioneren van jouw lichaam.
Met die informatie kunnen wij mogelijke oorzaken van klachten opsporen en hier een gericht behandelplan mee opstellen.
Zonder deze informatie zouden onze adviezen vaak gebaseerd zijn op vermoedens. Maar dit gokwerk word weggenomen door de grote hoeveelheid data uit jouw ontlastingsmonster.
Het advies om meer van product A of product B te eten omdat het goed voor je gezondheid is, wordt door elke diëtiste, voedingsconsulent of “fit-girl-smoothie-lover” met de beste bedoelingen gegeven. Wij doen het ook. Als je aan ons vraagt om blind een top 10 te geven met “gezonde” voeding dan kunnen we dat doen. En als je wilt dat we het uitrekening in hoeveel gram eiwitten of hoeveel procent omega-3 vetten je dan moet eten is dat ook mogelijk.
Maar wat als je lichaam het niet goed kan verteren en dus niet goed kan opnemen? Wat als je meer last krijgt van al het goed bedoelde advies?
Meten is weten. En deze darm microbioom test geeft ontzettend veel informatie.
Lees hieronder verder wat er gemeten wordt.
Er wordt superveel inzicht gegeven in de gezondheid van jouw lichaam.
De uitslag van de darm microbioom test is een 13 pagina tellend document wat je vaak binnen vier weken ontvangt na het opsturen van de test. Hieronder laten we een aantal voorbeelden van uitslagen zien. Dit is maar een kleine greep uit het totale aanbod van de darm microbioom test.
Uiteraard geeft deze test, zoals de naam zegt, inzicht in je microbioom. Dit wordt ook weleens je darmflora genoemd, en daarmee bedoelen we alle bacterien in je darm. Deze hebben behoorlijk wat invloed op je gezondheid. Hoe dat precies zit is een verhaal op zich, dus daarom hebben we een ander stukje geschreven over wat het microbioom is.
Daarnaast geeft deze test ook inzicht in hoe de verteringsprocessen werken en of er verhoogde ontstekingswaardes aanwezig zijn.
Samen met een uitgebreide vragenlijst, die iedereen die bij ons op consult komt krijgt, willen we de onderste steen boven krijgen. Met al deze informatie kunnen we je voorzien van gericht en persoonlijk advies.
Let bij de voorbeelden niet op de soms moeilijke namen. In een consult met een van onze darm-therapeuten leggen wij dit in begrijpelijke Jip-en-Janneke taal uit, en nog belangrijker, we vertellen je wat je er in de praktijk mee kan!
Onderstaande voorbeelden dienen slechts als een indicatie. De uitslagen zijn nooit leidend en moeten altijd gezien worden in het grotere geheel zoals iemands voorgeschiedenis, hulpvraag of leefstijl. Wij doen geen uitspraken over aanpassingen in medicatie gebruik en onze adviezen vervangen nooit het behandelplan van de behandelend arts of specialist.
Bepaling van Gisten en Schimmels
Gisten zijn overal en kunnen dus ook in de darm voorkomen. In een kleine hoeveelheid is dit geen probleem, maar we zien steeds vaker dat bepaalde gisten in verhoogde aantallen aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, kunnen zij mogelijk klachten veroorzaken. We zien gisten vaker bij mensen die (veel) antibiotica hebben gehad.
Ook zien we gisten vaker bij mensen met een lage darmdiversiteit (het aantal verschillende soorten bacteriën). Is je darmdiversiteit lager, dan ben je kwetsbaarder voor gisten en schimmels. Op onderstaande foto zie je een verhoogd aantal van de “Saccharomyces cerevisiae,” dit is de naam van een bepaalde gist-soort. De andere gisten en schimmels zijn niet aanwezig.
Zo zie je dat deze darm microbioom test een mooi onderscheid kan maken in verschillende soorten. Daar kunnen wij weer een specifieker behandelplan op maken.
Slecht verteerd voedsel in de ontlasting
Je heb niet perse een test nodig om te onderzoeken om hoe het met de vertering van je voedsel zit. Een voorbeeld van een simpel thuis testje is regelmatig even achterom kijken als je klaar bent met de grote boodschap.
Als je in die hoop vaak onverteerde resten ziet zitten dan zegt dat zeker iets over je vertering.
Maar je kan ook eens goed opletten op je scheten die je laat.
Als je bijvoorbeeld vaak winden laat met een sterke “rotte eieren” lucht, dan zou dat zeker een indicatie kunnen zijn van een slechte eiwit vertering.
Als je harde knallers hebt kort na een maaltijd, dan is dat vaak een teken van een slechte koolhydraat vertering.
Er wordt vaak gezegd, je bent wat je eet. Dat klopt wel, maar nog belangrijker is om te weten wat je lichaam doet met alles wat je in je mond stopt. Kan je alles wel verteren? Zo niet, dan komt het er aan de onderkant weer uit, en ben je dus niet wat je eet.
Wij zeggen daarom liever: “Je bent wat je opneemt.” Als je darmen jouw voedsel in hele kleine stukjes kan verteren, dan kan het door de darmwand in het lichaam worden opgenomen. Maar daarvoor moet je spijsvertering wel goed werken. En dat kan je onder andere meten met deze darm microbioom test.
Op bovenstaande foto zie je waardes van verschillende “spijsverteringsresiduen”, dit zijn voedselrestjes die nog in de ontlasting aanwezig kunnen zijn. In het voorbeeld zie je een verhoogd aantal eiwitten en vetten in de ontlasting. Dit zien we vaker bij mensen waarbij voedsel niet helemaal goed verteerd wordt en kan gepaard gaan met gezondheidsklachten.
Je spijsvertering werkt in een bepaalde volgorde. Schematisch gezien van boven (mond) naar beneden (kont). Als iets bovenin niet goed verteerd wordt, kan dit verderop naar beneden voor klachten zorgen. (Daarom is de meest simpele tip die we kunnen geven: goed kauwen op je eten)
Wordt je voeding niet goed verteerd dan kan het ook niet goed worden opgenomen in het lichaam. Onverteerde etensresten kunnen verderop in de darmen voor problemen zorgen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, (stinkende) gasvorming, schimmels, gisten, obstipatie of diarree.
De beste gratis tip die we kunnen geven voor het verbeteren van je vertering is:
Goed Kauwen
De darm microbioom test biedt nog meer mogelijkheden om de spijsvertering te testen. Bijvoorbeeld als gevolg van problemen met de alvleesklier, wat gemeten kan worden via de pancreas-elastase.
Pancreas-elastase is een moeilijke naam voor een enzym (een stofje dat helpt voedsel te verteren) dat door de alvleesklier wordt geproduceerd om eiwitten te verteren.
Op de foto kan je zien dat de Pancreas-elastase in het groen staat en dat zou betekenen dat de alvleesklier dus goed functioneert. Zou deze waarde in het rood staan, dan duidt dit op een niet optimaal werkende alvleesklier, wat dus kan leiden tot verteringsproblemen.
Ook kan de aanwezigheid van galzuren in de ontlasting een indicatie zijn voor verteringsproblemen. Galzuren zorgen o.a. voor de vertering van vetten. Op de foto kun je zien dat er geen galzuren in de ontlasting zijn aangetroffen. Dit betekent dat we er van uit gaan dat er problemen zijn met de vet-vertering.
Wist je dat gal en alvleeskliersap wordt vrijgegeven als de dunne darm zuur wordt doordat het eten inclusief maagzuur doorstroomt.
Wanneer je maagzuurremmers slikt kan dit problemen geven omdat die inhoud van de maag minder zuur is.
Hier hebben we deze en andere bijwerkingen van maagzuur verder beschreven.
Het belang van een goed darmslijmvlies
De eerste laag in de darmen bestaat uit een slijmvlies laag. Deze laag is dus de eerste die jou voeding filtert in goed-voor-het-lichaam/niet-goed-voor-het-lichaam. Als je deze laag in topconditie houdt, verklein je dus de kans dat er ongewenste of zelfs schadelijke stofjes in je lichaam komen.
In je darmen zijn bacteriën aanwezig die het darmslijmvlies opbouwen/beschermen (mucosaprotectief) en er zijn bacteriën die het darmslijmvlies afbreken (mucinedegraderend).
Je darmslijmvlies wordt elke 3-5 dagen weer opnieuw opgebouwd. Daarvoor moeten de oude delen afgebroken en opgeruimd worden.
Een balans tussen deze bacteriën is dus belangrijk om het darmslijmvlies gezond te houden.
Op de foto kun je zien dat er meer mucinedegraderende bacteriën aanwezig zijn dan mucosaprotectieve bacteriën. Dit betekent dat het darmslijmvlies aangetast wordt en kan leiden tot een verminderde darm barrière. Hierdoor ben je bijvoorbeeld kwetsbaarder voor infecties en of kleine laaggradige-ontstekingen in het lichaam.
Dit heeft onder andere te maken met het volgende onderdeel van de darm microbioom test, het immuunsysteem in de darmen.
Het immuunsysteem en de darmen
Als je iets eet en doorslikt, dan zit dat eten nog niet in je lichaam.
Huh, dat is gek. Dat gaan we uitleggen.
Je maag/darm kanaal is eigenlijk een holle buis dat loopt van mond tot kont.
Zolang dat eten nog in de holle buis zit, zit het dus nog niet in je lichaam. Het moet eerst door de darmwand heen worden opgenomen in de bloedbaan en dan pas zeggen we dat al die voedingsstofjes echt IN je lichaam zitten.
Dit maakt dat onze darmen bij het primaire immuunsysteem horen. Het verdedigd jouw lichaam tegen vreemde stofjes door ervoor te zorgen dat ze niet IN je lichaam komen. Wil je hier meer over weten lees dan ons artikel over het immuunsysteem.
Zolang de darmbarriere dus optimaal kan functioneren dan hebben we een sterker immuunsysteem. Gelukkig kunnen we ook meten of dit zo is. Zo is er een stofje dat Zonuline heet. Dit stofje bepaald onder andere hoe doorlaatbaar de darmwand is. Is dit stofje teveel aanwezig, dan kan het zijn dat onze darmwand teveel open gaat staan. Daardoor kunnen de schadelijke stoffen makkelijker in ons lichaam naar binnen lekken. Dit noemen we een lekkende darm of leaky gut.
Op bovenstaande foto zie je dat er op zonuline getest wordt. Staat deze waarde in het rood, dan is de kans zeer groot dat je last hebt van een lekkende darm. Je lichaam zal meer zijn best moeten doen om de ongewenste indringers te bestrijden. Je immuunsysteem zal harder moeten werken, en dat merk je aan bijvoorbeeld energieklachten. Of op de langere termijn kunnen de klachten steeds erger worden.
In onze darmen helpen enzymen met de vertering van ons voedsel. Enzymen zijn stofjes die voedsel als het ware in kleine stukjes knippen.
Als er teveel van een bepaald enzym-soort aanwezig is kan het ons eigen lichaamsweefsel aanvallen. Dit wil je uitaard niet. Gelukkig kan onze lever de boel in balans houden door Alpha-1-Antitrypsine aan te maken wat er voor zorgt dat die enzymen niet de overhand krijgen. Op de foto kun je zien dat Alfa-1-Antitrypsine in de ontlasting in het groen valt, dit betekent dat er voldoen Alfa-1-Antitrypsine aanwezig is.
Op de foto zie je ook de Calprotectine waarde in de ontlasting. Calprotectine is een onderdeel van witte bloedcellen die bij een ontsteking in de darm vrijkomen. Is de calprotectine waarde verhoogd, dan kan dit betekenen dat er meer ontstekingen in de darm zijn. Dit kan mogelijk verband hebben met IBD-aandoeningen zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn. Op de foto valt de Calprotectine waarde in het groen en dit betekent dat er geen extra ontstekingen in de darm aanwezig zijn.
Tenslotte is de Secretoir IgA in de ontlasting gemeten. Dit is een van de belangrijkste spelers in het immuunsysteem in de darm. Het functioneert als een beschermlaag tegen schadelijke stoffen en virussen.
Of ons immuunsysteem goed werkt wordt voor een groot gedeelte bepaald in de darmen. Bovenstaande testwaardes uit deze specifieke “darm microbioom test” van Medivere geven je dus een hoop informatie
En nog veel meer verschillende “Bio-indicatoren”
pH is een maat voor de zuurtegraad. Wanneer de pH-waarde verhoogd is, betekent dit dat de ontlasting minder zuur is dan gebruikelijk. Een juiste pH-waarde is belangrijk voor een gezond darmmilieu en verlaagd de kans op infecties met ziekmakende schimmels en bacteriën. Op de foto kun je zien dat de pH-waarde van de ontlasting goed is. Wanneer deze te hoog zou zijn, kan dit mogelijk komen door een verlaagde Lactaat vorming zijn. Lactaat (melkzuur) zorgt namelijk voor een zuurder darmmilieu. Je ziet op de foto dat dit ook gemeten wordt in deze test.
Ook kun je op de foto zien dat het aantal LPS-dragende bacteriën verhoogd is. Dit zien we in de praktijk vaker terugkomen. LPS-dragende bacteriën kunnen, wanneer zij door de darmwand heengaan, ontstekingen veroorzaken. Van deze bacteriën wil je er dus het liefst niet teveel hebben.
Wanneer zou je een Darm Microbioom test kunnen afnemen?
Het is voor iedereen mogelijk om deze test af te nemen. Je hebt geen verwijzing van huisarts of specialist nodig.
Hoewel we af en toe mensen zien die deze test preventief afnemen, dus zonder dat ze klachten ervaren, doen de meeste mensen het als ze deze wel ervaren. Je kan dan denken aan de volgende klachten of indicaties:
- Overgewicht
- Buik klachten
- Klachten na antibiotica
- Diarree of Obstipatie
- Onderzoek van het darm microbioom
- Risicobeoordeling van bacterie geassocieerde aandoeningen
- Stoornissen van het immuunsysteem, denk aan allergieën, overgevoeligheid voor infecties of eczeem
- Als beoordeling van voedingsgewoonten
- Algemene gezondheidspreventie
Ik wil graag een Darm Microbioom test van Medivere afnemen
Wil jij na het lezen van bovenstaande voorbeelden ook afrekenen met jouw klachten? Heb jij ook al elk dieet advies al opgevolgd, maar lijkt niets te helpen? Is ook jouw stoelgang onregelmatig, of heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het eten of overdreven gasvorming?
Maar denk ook aan vaak moe en futloos zijn, halverwege de dag last hebben van een energie dip, of heb je te maken met huidklachten na het eten van bepaalde voedingsproducten of in tijden van stress?
Neem dan de “darm microbioom plus test” van Medivere af en bespreek jouw persoonlijke behandelplan met een van onze BASIS darm-therapeuten.
Klik hier voor meer informatie
De test bestel je zelf op de website van Medivere.
Deze test kost €336,95.
De bestelling en betaling gaat volledig via de website van Medivere. Wij van BASIS hebben hier geen invloed op.
Wanneer je deze test besteld is dat exclusief een consult met een van onze BASIS darm-therapeuten.
Hoewel de uitslag ontzettend veel informatie bevat zit er geen concreet behandelplan bij en de informatie is vaak moeilijk te begrijpen zoals je misschien wel gemerkt hebt in ons artikel hierboven.
We raden daarom altijd aan om dit in een consult te bespreken.
De kosten hiervoor bedragen €180,00 voor een intake.
Deze duurt 1,5 uur en is inclusief onze voorbereiding zoals het uitzoeken en inlezen in jouw persoonlijke uitslag.
Een vervolgconsult is €40,00 per half uur.
Wanneer je de darm microbioom test hebt afgenomen en opgestuurd raden we je aan om gelijk een afspraak in te plannen.
Je ontvangt dan van ons nog een uitgebreide vragenlijst zodat we het behandelplan nog persoonlijker kunnen maken en het nog beter in jouw leefstijl en bij jouw doel past.
Let op: veel verzekeraars vergoeden de kosten van deze darm microbioom test niet.
Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om de kosten van de consulten met een van onze therapeuten vergoed te krijgen.
Deze vallen namelijk onder Voeding en Diëtiek. Vraag dit zelf na bij je eigen zorgverzekeraar. Vermeld daarbij dat je een consult wilt met een ongecontracteerde diëtiste.
Heb je interesse in deze Darm Microbioom plus test? Wil je weten of het afnemen van deze test nuttig is voor jouw klachten? Of wil je eerst meer informatie?
Kijk dan hier voor meer informatie.
2 Responses
Hoi ik heb al 20 jaar buikpijn en wachtte de laatste jaren dat eindelijk mn microbioom zou worden onderzocht. Nu lees ik er van alles over. Ik was van plan om een test te doen van Mymicrozoo en heb al gemaild met een aangesloten therapeut. Nu lees ik hier over de medivere test die veel duurder is. Maakt dit de test beter dan die van Mymicrozoo? Ik weet niet wat ik moet kiezen…
En als er antwoord komt op mijn reactie ga ik die zien? Krijg ik daar een email van?
Hoi Titia,
Dat is een goeie vraag,
De MyMicroZoo test geeft een schematische weergave van je microbioom. Welke bacteriën je hebt, en in welke verhoudingen ze voorkomen.
Daar houdt het mee op, het is dan aan de therapeut om daar bepaalde conclusies uit te trekken en een behandelplan op te stellen. Zo zijn wij ook begonnen en dat werkt goed.
De test op deze pagina is zeker uitgebreider, naast de microbioom samenstelling krijg je nog extra inzichten in ontstekingswaardes, hoe goed je vertering werkt, hoe gezond je darmslijmvlies is, indicatie voor gisten of schimmel belasting en onderzoek naar een lekkende darm.
Je krijgt veel meer, en daar zit dan ook de hogere prijs in.
Ik zag al dat je ook een mailtje had gestuurd, daar zullen we je persoonlijk verder helpen met de juiste keuze