Je hebt vast al wel gehoord van het FODMAP dieet. Het is een heel populair dieet onder mensen met spijsverteringsproblemen, diarree of obstipatie of het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
Het low FODMAP dieet is een methode om uit te zoeken welke stoffen in je voeding buikpijn of andere darmklachten veroorzaken door deze (tijdelijk) weg te nemen.
Het FODMAP dieet wordt vaak met succes toegepast bij mensen met PDS klachten. Hoe zit het met dit dieet, welke voeding is FOMDAP beperkt, wat mag je wel of juist niet eten, en hoe pas je het FODMAP effectief toe?
En als het niet werkt? Kom ik dan nooit meer van mijn buikklachten af, of zijn er nog andere mogelijkheden?
Lees verder hoe wij deze en andere vragen beantwoorden en maak ook gebruik van onze eigen FODMAP beperkte recepten.
Wat zijn FODMAP’s?
FODMAPs zijn bepaalde soorten koolhydraten in voeding, die soms niet goed verteerd kunnen worden en zo klachten als winderigheid, gasvorming of buikpijn kunnen veroorzaken. Ze komen vaak in groenten of fruit voor, daardoor denk je vaak goed en gezond bezig te zijn, maar kan je alsnog klachten gaan ervaren.
Zeker wanneer je al gevoelige darmen hebt, dit zien we vaak terug bij met mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS).
FODMAP is een afkorting voor een aantal moeilijke begrippen, namelijk:
Fermenteerbare
Oligosachariden
Disachariden
Monosachariden
And
Polyolen
Waarschijnlijk ben je nu nog niet heel veel wijzer, dus laten we eens kijken wat al deze moeilijke worden beteken.
Met fermenteren wordt bedoelt dat bacteriën, schimmels of gisten gebruikt worden om een voedingsproduct te maken. Denk maar aan zuurkool, yoghurt, bier enz.
Oligosachariden zijn complexe suikers die in twee groepen te verdelen zijn, namelijk de Fructanen (FOS) en de Galactanen (GOS).
FOS vind je voornamelijk in ui, knoflook, prei en tarweproducten.
GOS zit in voedingsmiddelen als noten, peulvruchten en bonen.
Een van de bekendste Disachariden is lactose.
Deze vind je in zuivelproducten als yoghurt, kwark, melksoorten, maar ook ijs.
Andere Disachariden zijn Maltose en Sacharose.
Monosachariden is een verzamelnaam voor glucose, galactose en fructose.
Binnen het FODMAP dieet focussen we vooral op fructose. Dit komt van nature voor in veel fruitsoorten en zoete groenten. Maar het wordt ook gebruikt als zoetstof in veel bewerkte voedingsproducten.
En als laatste behoren de Polyolen tot de FODMAP’s. Enkele bekende zijn Xylitol, Maltitol en Sorbitol.
Xylitol ken je misschien wel van de kauwgomverpakkingen.
Andere Polyolen vind je bijvoorbeeld in broccoli, bloemkool en perzik en worden ook weleens gebruik als kunstmatige zoetstoffen.
Waarom geven FODMAP’s darmklachten?
FODMAPs zijn dus koolhydraten die niet of moeilijk verteerd worden in de dunne darm.
Daardoor komen ze verderop in de dikke darm terecht.
Daar zitten miljarden darmbacteriën die deze koolhydraten gaan fermenteren.
Door dit proces worden gassen geproduceerd wat jou het opgeblazen gevoel geeft maar ook zorgt andere buikklachten.
Zoals je ziet zijn het vaak producten die als gezond worden gezien.
Met uitzondering van de bewerkte zoetstoffen zijn het allemaal natuurlijke onbewerkte producten.
Je hoeft dus niet altijd alleen maar chips, milkshakes en zakken snoep weg te werken om buikklachten te hebben.
We krijgen dan ook vaak de vraag van mensen die in een gemiddelde week “netjes en gezond” eten, maar toch met erge buikklachten rondlopen. Dit maakt dat veel mensen met het handen in het haar zitten wat betreft het oplossen van de klachten.
Men kan individueel anders reageren op de verschillende FODMAPs en daarom is er niet één magische methode wat voor iedereen werkt.
Maar gelukkig is de weg naar de oplossing wel voor veel mensen grotendeels hetzelfde.
Daar kom ik zo op terug.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van FODMAP-intolerantie?
De meest voorkomende symptomen van een FODMAP-intolerantie zijn:
- Buik- pijn en/of krampen
- Opgeblazen gevoel
- Opgezette buik
- Obstipatie (verstopping)
- Diarree
- Vettige/plakkerige ontlasting
- Vermoeidheid
- Gasvorming
- Overdreven winderigheid
Wellicht herken je veel van deze symptomen als je ook de diagnose PDS hebt gekregen. Het klopt ook dat ze vrijwel allemaal overeen komen.
Het is dan ook niet gek dat FODMAP-arm eten bij 3 op de 4 PDS patiënten een verbetering of verlichting van deze klachten geeft.
Wat is het low FODMAP dieet
Het volgen van een FODMAP dieet is een tijdelijke maatregel om je spijsverteringsstelsel een pauze te geven.
Dit doe je door voedingsmiddelen die veel FODMAP koolhydraten bevatten tijdelijk niet meer te eten.
Het idee is, dat wanneer de klachten verdwijnen, je kan concluderen dat deze producten een oorzaak zijn van jouw klachten.
Van een “low FODMAP-dieet” is aangetoond dat het:
- darmklachten als buikpijn en andere ongemakken verminderd
- een opgeblazen gevoel verminderd
- de stoelgang verbeterd (diarree of constipatie verminderen)
- de kwaliteit van leven verbeterd
De meeste mensen merken deze verbetering binnen 2-6 weken.
Bij 1 op de 4 personen met PDS maakt het volgen van het dieet geen verschil in de ernst van de klachten.
De kans is dan groot dan er andere oorzaken zijn die de klachten geven.
Het FODMAP dieet geneest de oorzaak van de PDS klachten niet.
Het zorgt er wel voor dat je beter om kan gaan met de klachten omdat deze verminderen of zelfs verdwijnen.
Behoor jij tot 1 van de 4 personen bij wie het dieet niet werkt, of wil of kan je het low FODMAP dieet langdurig volhouden dan is het slim om de echte oorzaak van je darmklachten, vermoeidheid of je slechte stoelgang aan te pakken.
Denk er dan eens over om een ontlastingstest af te nemen. Daardoor krijgen we ontzettend veel objectieve informatie, zodat we niet hoeven te gokken maar doelgericht kunnen werken aan een persoonlijk plan wat jou van je klachten af helpt. Dit gebeurd altijd in samenwerking met onze ervaren diëtisten.
Hoe werkt het FODMAP dieet?
Het FODMAP-dieet duurt zo’n 3-4 maanden, waarin je ontdekt welke voedingsmiddelen jou persoonlijk klachten geven. Het dieet is verdeeld in 2 fases, namelijk de eliminatiefase waarin je bepaalde voedingsmiddelen compleet vermijdt, en de herintroductiefase waarin je deze voedingsmiddelen weer stap voor stap toevoegt aan je oude eetpatroon.
De eliminatiefase
De eerste fase van het FODMAP dieet is de eliminatiefase.
In deze fase haal je alle voeding met een hoog FOMAP gehalte uit je voedingspatroon.
Dit doe je voor een periode van 2-6 weken.
Verderop in de artikel vind je een handige lijst van FODMAP rijke voeding die je gedurende deze tijd dus niet mag eten.
Doe je dit wel dan ga je minder of zelfs geen effect merken van dit dieet.
Als het daadwerkelijk de FODMAPs zijn die jouw (buik)klachten veroorzaken, dan kan je na enkele dagen al verlichting ervaren.
Maar houdt er rekening mee dat dit soms ook een paar weken kan duren. Dit verschilt namelijk per persoon.
Merk je helemaal geen verlichting in deze fase, dan is de kans groot dat het niet de FODMAPs zijn die jouw klachten veroorzaken en moet er dus een andere oorzaak zijn. Maar daarover later meer.
Tips voor de eliminatiefase van het FODMAP dieet
Wanneer je start kan het soms best ingewikkeld zijn om je voedingspatroon aan te passen naar een low-FODMAP variatie. Maak gebruik van de volgende tips om goed voorbereid aan de slag te gaan:
- Plan je weekmenu in. Neem elk weekend de tijd om een planning te maken voor de rest van de week. Hoe ziet je ontbijt eruit, wat eet je tijdens de lunch, en hoe pas je je diner aan zodat deze FODMAP arm is. Wanneer je hier maar eenmaal per week aan hoeft te denken, dan heb je de rest van week meer rust.
In het begin kost het wellicht wat meer moeite, maar als je eenmaal door hebt wat je wel en niet mag eten tijdens deze fase wordt het steeds makkelijker.
- Houd een dagboekje bij. Door dagelijks bij te houden hoe je reageert kan je wellicht al patronen ontdekken in de verschillende FODMAPs die klachten geven.
En dat is precies het doel van dit eliminatie dieet. Dus hoe eerder en beter jij begint met het verzamelen van informatie, hoe groter het succes zal zijn van deze grote ontdekkingstocht.
- Vraag om hulp. Het kan best lastig zijn om bovenstaande goed aan te pakken.
Vraag daarom op tijd om hulp bij een ervaren diëtist. Ook bij BASIS zijn onze diëtistes bekend met het FODMAP dieet en we helpen je graag verder.
Heb je bijvoorbeeld onze eigen FODMAP beperkte recepten al gezien?
Met liefde en zorg samengesteld door onze Diëtistes.
Of maak gebruik van een van deze FODMAP arme kookboeken >>
Handig voor jezelf, maar ook leuk om cadeau te geven.
De herintroductiefase
De tweede fase van het FODMAP dieet is de herintroductiefase.
Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, ga je de voedingsmiddelen die je voorheen vermeden hebt weer toevoegen aan je voedingspatroon.
Dit doe je door in aparte testweken één voor één de aparte FODMAPs weer uit te proberen.
Met welke FODMAP soort je begint, maakt niet uit.
Maar waarschijnlijk is het een goed idee om te beginnen met de producten die je het meest gemist hebt, of het moeilijkst vond om te vermijden.
Een voorbeeld van een volgorde kan de volgende zijn: (maar het mag dus ook anders)
- Week 1: introduceer Fructose. Denk hierbij aan Honing, mango of gebruik hiervoor sinaasappelsap.
- Week 2: Introduceer Lactose, zoals Yoghurt of melk.
- Week 3: Introduceer Galactanen (GOS). Denk aan peulvruchten of noten. Gebruik bijvoorbeeld amandelen of kikkererwten.
- Week 4: Introduceer Mannitol wat in bloemkool zit.
- Week 5: Introduceer Sorbitol zoals Avocado.
De fructanen (FOS) kan je het beste in aparte weken opnieuw toevoegen.
Neem als voorbeeld het volgende schema:
- Week 6: Introduceer ui
- Week 7: Introduceer knoflook
- Week 8: Introduceer groenten en groenten met FOS zoals prei, spruitjes of rozijnen
- Week 9: Introduceer tarweproducten. Bijvoorbeeld brood of pasta.
Je doet er goed aan om per week de hoeveelheid FODMAPs op te bouwen. Deel je week op in “testdagen” en “rustdagen.” Met een kleine portie van een FODMAP op dag 1 en bouw dit op naar een grotere portie op dag 3. Gebruik als voorbeeld het volgende schema:
- Maandag: Testdag 1 met een kleine portie FODMAP
- Dinsdag: Testdag 2 met een gemiddelde portie FODMAP
- Woensdag: Testdag 3 met een normale/grote portie FODMAP
- Donderdag-Zondag: Rustdag
Test per week maar 1 soort FODMAP.
Wanneer je bovenstaand schema aanhoudt, zorg dan dat je in week 2 alléén Lactose test, en niet ook nog de Fructose uit de week ervoor.
Óók als je geen klachten kreeg van de Fructose.
Zo houd je de herintroductiefase zuiver en leer je je lichaam het beste kennen.
Begin een nieuwe testweek altijd zonder buikklachten.
Stel dat je weer klachten kreeg van ui, neem net zo lang rustdagen totdat de klachten weg zijn voordat je aan de testweek met knoflook begint. (Volgens bovenstaand schema)
Ik kan me best voorstellen dat dit een lastige fase is, en het vergt veel aandacht en discipline. Vooral in deze fase is het belangrijk om een klachten-dagboekje bij te houden. Zo weet je precies welke soorten FODMAPs er klachten geven.
Pas nadat je de gehele introductiefase hebt afgerond kan je de FODMAPs die geen klachten geven, weer in je dagelijkse voedingspatroon of dieet integreren.
Wat we vaak horen dat het meest lastige is van deze fase is dat het moeilijk in te schatten is hoe groot een portie van een bepaald voedingsmiddel moet zijn.
Als we bijvoorbeeld kijken naar spruitjes, dan bevat een klein handje spruiten al relatief een hoog percentage aan fructanen. En wil je bijvoorbeeld de knoflook weer herintroduceren dan raden we aan om te beginnen met een kwart teentje per persoon.
Het is handig om hiervoor de officiële “Monash University FODMAP diet” app te gebruiken.
In deze app voor je mobiele telefoon wordt via een stoplicht handig aangegeven welke voedingsmiddelen low fodmap zijn (groen) en welke hoog zijn in FODMAPs (rood). De ideale portie grote wordt hierbij vermeld.
Het FODMAP dieet is ontwikkeld door wetenschappers aan de Monash University in Australië. Dus dichter bij de bron zal je niet komen. Als je nog een klein stukje verder leest dan vertel ik nog wat meer over de app.
Wil je liever onder begeleiding van een van onze diëtisten aan de slag met het FODMAP dieet, klik dan verder naar deze pagina.
Jouw persoonlijke dieet
Na de eliminatie fase en de herintroductie fase ben je een hoop wijzer geworden. Je bent nu zo’n 3-4 maanden intensief bezig geweest met je voeding. Je hebt een hoop geleerd over welke voeding bij jou persoonlijk buik- en/of darmklachten veroorzaken.
Deze kennis neem je de rest van je leven mee!
Je hebt waarschijnlijk vaker op de ingrediënten lijst op de product verpakkingen gekeken. Wellicht ben je wel geschrokken van wat er allemaal in bewerkte voeding kan zitten. De kans is groot dat je nu andere keuzes maakt.
Dat op zich is al een grote plus.
Nu je weet welke voeding en producten je wel goed verdraagt kan je hier jouw eigen persoonlijke dieet mee maken.
Een tip die ik je wil meegeven, is om nu minimaal 3 verschillende ontbijtjes en lunches te maken.
Veel mensen eten elke ochtend 2 boterhammen met kaas, of elke dag cruesli met yoghurt.
Heel lekker, maar er zit weinig variatie in.
Verzin dus eens 3 variaties, die je elke dag of elke week kan afwisselen. Uiteraard gebruik je hiervoor de voedingsmiddelen die je wel goed kan verdragen. En bij voorkeur kies je zo veel mogelijk groenten, ook tijdens deze maaltijden.
Zo houd je gelijk je darmen en microbioom gezond!
Klik hier voor meer tips voor een gezonde darmflora >>
Je doet er goed aan om een paar keer per jaar weer opnieuw de FODMAPs waarvan je last kreeg te testen.
Je lichaam veranderd, en dat geldt ook zeker voor je microbioom samenstelling. Maar ook tijden van meer stress, slecht slapen en andere leefstijl factoren hebben invloed op jouw vertering, opname, je darmklachten en dus misschien ook wel op jouw FODMAP intolerantie.
FODMAP Voedingslijst en welke voedingsmiddelen te vermijden
De basis van het FODMAP dieet is onderstaande voedingslijst.
Hierin staan de de voedingsmiddelen welke je in de eliminatiefase dient te vermijden.
Zoals eerder benoemd is het belangrijk om je heel strikt aan deze lijst te houden.
FODMAP rijke groenten en fruit
- Abrikozen
- Appels
- Appelsap
- Artisjok
- Asperges
- Avocado
- Bloemkool
- Bramen
- Champignons
- Gedroogd fruit
- Groene erwten
- Kersen
- Knoflook
- Mais (kolf)
- Mango
- Nectarines
- Perziken
- Peren
- Pruimen
- Spruitjes
- Sugar snaps
- Uien
- Watermeloen
FODMAP rijke zuivel
- IJs
- Geiten- melk en yoghurt
- Griekse yoghurt
- Melk
- Roomkaas
- Sojamelk
- Yoghurt
FODMAP rijke graanproducten
- Couscous
- Ontbijtgranen van tarwe
- Snacks als koekjes, muffins, cakes enz
- Tarwebrood
- Tarwepasta
- Andere producten op basis van rogge en gerst
FODMAP rijke noten en zaden
- Cashewnoten
- Erwten
- Kidneybonen
- Pistachenoten
Wat kun je wel eten met een laag-FODMAP dieet?
Wellicht ben je geschrokken van de overweldigende lijst aan FODMAP rijke producten.
Waarschijnlijk vraag je je nu af wat je nog wel mag eten.
Dan heb ik goed nieuws, want nu volgt een lijst met low FODMAP producten en voedingsmiddelen.
Laten we vooral focussen op die dingen die nog wel mogen in plaats van wat er allemaal niet mag.
Maak dus vooral gebruik van onderstaande lijst tijdens je eliminatiefase.
Toegestane Groente en Fruit
- Aardappel
- Aardbeien
- Ananas (max. 140 gram)
- Aubergine (max. 75 gram)
- Bananen (onrijp, max 100 gram)
- Bamboescheuten
- Blauwe bessen (max. 40 gram)
- Boerenkool
- Champignons (uit blik, max 190 gram)
- Cherrytomaten (max. 75 gram)
- Chinese kool
- Citroen
- Courgette (max 65 gram)
- Druiven (wit max 32 gram, rood max 28 gram)
- Frambozen (max. 60 gram)
- Kelp
- Kikkererwten (uit blik, max 40 gram)
- Kiwi’s (max 2 stuks)
- Komkommer
- Lente-ui (groene gedeelte)
- Limoen
- Linzen (uit blik, max 40 gram)
- Mandarijn
- Meloen (max 90 gram)
- Nori
- Oesterzwammen
- Paksoi (max 75 gram)
- Paprika (geen groene paprika)
- Pompoen (flespompoen max 45 gram)
- Prei (groene gedeelte)
- Rucola
- Sinaasappel
- Sla
- Sperziebonen (max 100 gram)
- Spinazie
- Taugé
- Tomaat
- Wortel
- Zwarte bonen (uit blik, max 40 gram)
Toegestane Zuivel
- Amandelmelk
- Boter
- Franse kazen: brie, camembert, gruyère
- Feta Kaas
- Harde kazen (ook Parmezaanse kaas)
- Havermelk (max 100 gram)
- Kokosmelk/-yoghurt (max 60 gram)
- Lactosevrije Melk, yoghurt, roomkaas, ijs
- Rijstmelk
Toegestane Graanproducten
- Brood en ontbijtgranen welke Glutenvrij, Tarwevrij, Roggevrij en Gerstvrij zijn
- Glutenvrije pasta en couscous
- Haver(mout)
- Rijst en rijstwafels
- Quinoa
- Zuurdesem spelt brood (max 2 sneetjes)
Toegestane Noten en Zaden
- Amandelen (max 10 stuks)
- Macadamia’s
- Paranoten
- Pecannoten
- Pijnboompitten (max 50 gram)
- Pinda’s
- Pompoenpitten
- Walnoten
Let bij bewerkte producten op de ingrediënten. Vlees en vis bevat geen FODMAPs, maar gepaneerd vlees kan ingrediënten bevatten die dat wel hebben. Dit geld ook voor spelt brood, rijstwafels met een smaakje of lactosevrije yoghurt met een fruitsmaak uit eerder genoemde lijst en vele andere bewerkte voedingsmiddelen. Kijk dus altijd goed op de achterkant van de verpakkingen.
FODMAP arme recepten
Na al die lange lijsten met voedingsmiddelen en producten die je wel of niet mag eten, kan ik me voorstellen dat het allemaal een beetje duizelt.
Wij hebben gelukkig een hoop low FODMAP recepten online staan >>
Maak er gebruik van. Je kan ook nog eens filteren op bijvoorbeeld koolhydraatarm of vegetarisch, handig!!
Monash FODMAP app voor op je telefoon
De “Monash University FODMAP diet” app is een handige tool die je kan inzetten tijdens de eliminatiefase en is minstens net zo handig tijdens de herintroductiefase.
De Monash University in Australië is de ontwikkelaar van het FODMAP dieet.
Deze handige app bevat zeer uitgebreide informatie over het FODMAP gehalte van alle geteste voedingsmiddelen.
Dit is handig opgedeeld in categorieën zodat je ze makkelijk kan terug vinden, zoals vlees, zuivel, drinken enz.
Per voedingsmiddel wordt er door middel van een stoplicht systeem aangegeven of iets wel of geen FODMAPs bevat en hoeveel, en welk soort het dan is. (Fructose, Lactose, Mannitol, Sorbitol, FOS of GOS)
Dit is vooral handig voor de herintroductiefase.
Belangrijk ook is dat de portie grote staat aangegeven.
Zo bevat 30 gram avocado maar heel weinig Sorbitol, waardoor dit gerekend wordt tot de FODMAP arme producten. En daarom heeft deze portie een groen kleurtje. Maar eet je 45 gram avocado dan zit je al in de oranje zone, en bij 80 gram avocado zit je in de rode zone van het stoplicht systeem en zou je dus teveel Sorbitol binnen krijgen.
80 gram is dus teveel om tijdens eliminatie fase te eten. Maar je zou dit wel kunnen doen op dag 3 van de week waarin je Sorbitol weer herintroduceert.
Oranje kan je zien al een kleine portie, voor dag 1.
En rood is dan een grote portie.
Voor dag 2 kies je een hoeveelheid wat er tussen zit.
Op deze manier is deze app een handig hulpmiddel tijdens jouw ontdekkingstocht naar een buikpijn vrije buik.
Daarnaast bevat het extra info over het prikkelbare darm syndroom, hoe je het beste met dit dieet kan omgaan als je vegetarisch eet, of op vakantie gaat en vind je er een heleboel voorbeeld recepten.
De app is wel betaald, maar €6,66 voor Android en €8,99 voor iOs is geen grote uitgave, en zo wordt hij nog regelmatig geüpdatet.
Het FODMAP dieet helpt niet bij mij, wat kan ik nu doen?
Volgens het onderzoek van de Monash University zelf, heeft 1 op de 4 mensen met Prikkelbare Darm Syndroom geen baat bij het FODMAP dieet.
Dat betekend dat 75% er wel baat bij heeft, dus ik raad zeker aan om het wel te proberen. (let op, het klinkt wel een beetje als, “wij van WC-eend…”)
Maargoed, als je dit stukje leest, dan werkt het bij jou dus niet.
Wees niet getreurd, zelfs als je helemaal geen verlichting hebt ervaren, ben je een aantal weken tot maanden bewust bezig geweest met je voeding.
Wellicht heb je daar wel veel nieuwe inzichten uit gehaald.
Je weet nu beter welke ingrediënten er in (bewerkte) voedingsmiddelen zitten, je bent waarschijnlijk heel anders gaan eten en misschien ook wel hele andere of nieuwe producten gaan eten.
Alles wat je hieruit hebt geleerd, neem je voor de rest van je leven mee en past in een pro-actieve aanpak en zelf de regie nemen over je eigen gezondheid.
Thuis gaan zitten wachten tot er ooit eens een pilletje op de markt komt lijkt mij ook niet de beste oplossing.
Maar wat dan wel? Wat te doen als het FODMAP dieet niet werkt?
Er zijn nog talloze andere oorzaken te verzinnen voor het hebben van het prikkelbare darm syndroom.
Zo blijkt (het nog steeds onbekende) SIBO ook vaak een grote rol te spelen in darmklachten, en veel PDS patiënten zijn geholpen bij een specifieke behandeling hierop. Meer informatie lees je in ons artikel Wat is SIBO en hoe los je het op >>
Vergeet ook niet dat het microbioom van grote invloed is op je spijsvertering en algehele darmgezondheid.
Ook speelt het een rol in je immuunsysteem.
Het liefst wil je een goeie verhouding tussen de talloze verschillende soorten bacteriën, maar veel mensen hebben dit helaas niet. Een verkeerde verhouding van deze bacteriën noemen we een dysbiose.
Dit kan ook zeer zeker een oorzaak zijn van je darmklachten.
Net als bijvoorbeeld een lekkende darm, wat vaak het gevolg is van zo’n dysbiose en een verminderde darmgezondheid. Dit kan nog veel meer gevolgen hebben als een slechte huid, stijve spieren en gewrichten, laaggradige ontstekingen of brainfog (wazig in het hoofd).
Je leest meer over SIBO, dysbiose en een lekkende darm in ons gratis ebook, de Prikkelbare Darm Opgelost >>
Wil je je darmklachten bij oorzaak aanpakken, heb je al verschillende ziekenhuis onderzoeken gehad, wordt je van het kastje naar de muur gestuurd, of heb je het gevoel dat je niet begrepen wordt?
We werken met microbioom testen en ontlastingsonderzoeken om inzichtelijk te krijgen hoe jouw spijsvertering verloopt, hoe jouw darmflora eruit ziet, of er wellicht sprake is van schimmels, gisten of parasieten die herrie schoppen in je darmen. Via deze testen krijgen we ook objectieve cijfers in ontstekingswaarden en of je inderdaad een lekkende darm hebt. Deze kan je zonder wachttijd zelf thuis afnemen en daarna kan je met de diëtisten van BASIS aan de slag met je behandeling.
Meer informatie over onze werkwijze met de microbioom- en ontlastingsonderzoeken vind je hier >>
Klaar om de oorzaak van jouw Histamine Klachten echt aan te pakken?
Het is nu eindelijk afgelopen, niet meer van het kastje naar de muur gestuurd worden. Pak de oorzaak van je buikklachten, energieklachten en zelfs huidklachten aan door je Histamine intolerantie op te lossen.
Bekijk ons nieuwste programma “Het Histamine Tolarantie Plan”