Alle informatie over het afnemen van microbioom testen en ontlasting onderzoek

Met een darmflora test weet je precies waar je klachten in je darmen vandaan komen en wat je er aan kan doen

Wij bieden je inzicht in jouw klachten en vertellen hoe je er vanaf komt

Heb jij ook van alles geprobeerd om weer vrienden te worden met je darmen?
Maar heb je nog steeds een opgeblazen buik vol met gassen of een slechte stoelgang?
Of erger nog, je hebt hulp gezocht voor je vage klachten, maar bent weer naar huis gestuurd met de algemene en weinig zeggende term PDS.
Nog steeds heb je een laag energielevel terwijl je wel gezond eet en op tijd naar bed gaat.
Wordt jij ook hor en dol van alle verschillende informatie berichten over voeding? Iedereen weet het beter, en nu heeft ook de buurvrouw het magische dieet gevonden. Maar of dat dan ook voor jou werkt? Hoe meer je leest of hoort, hoe minder je ervan begrijpt.


Dat moet anders! En dat vinden wij ook!

Wij zijn Laura en Chantal en met onze achtergrond als orthomoleculair diëtiste hebben wij ons gespecialiseerd in darmproblemen. 
Met onze brede holistische kijk op het lichaam behandelen wij vermoeidheidsklachten, immuunsysteemproblemen en darmklachten. Wij werken met ontlastingstesten en microbioom onderzoeken om jouw behandeling persoonlijk te maken, met als resultaat dat jij van jouw klachten af komt.

Wil jij weten hoe we jou kunnen helpen? Lees dan verder...
Darm Microbioom onderzoek specialisten

Inhoudsopgave

Een gezond lichaam begint met gezonde darmen.
Maar kan niet zonder een sterke B.A.S.I.S.
Beweging - Ademhaling - Stressmindset - Immuunsysteem - Slaap

Wat kan ik met een microbioom test of ontlastingsonderzoek?

Het microbioom is hot-topic. Er wordt steeds meer bekend wat voor een rol onze darmbacteriën spelen in onze algehele gezondheid. Wekelijks worden er nieuwe relaties gelegd tussen de beestjes in onze buik en verschillende klachten of ziektebeelden.

Wil jij ook je microbioom laten onderzoeken?

Met behulp van specifieke microbioom onderzoeken kunnen we meer inzicht krijgen in de verhoudingen tussen de miljoenen bacterie stammen in onze darmflora. In de uitslagen zien we de verhoudingen tussen de "goede" en "slechte" bacteriën. Daardoor kunnen we een gericht behandelplan opstellen op leefstijl en voeding.

Maar niet alleen het microbioom is interessant, ook de gezondheid van de darmen zelf. Met de bekende uitspraak "alle ziekte begint in de darmen" van Hippocrates, is het een goed idee om onze darmen gezond te houden.  Daarom gebruiken we ook andere ontlastingsonderzoeken voor het opsporen van verteringsproblemen specifiek in de dunne of dikke darm. En krijgen we met de uitslag ook inzicht in de ontstekingswaardes van de darmen. Ook kunnen we op deze manier een eventuele "leaky gut" aan tonen. 

Met de meest uitgebreide Medivere darmtest kunnen we het volgende meten, het gaat om de Darm Microbioom Plus ontlastingstest:

✅ Schimmels en Gisten
✅ Ontstekingswaarden in de darmen
✅ Samenstelling van de darmflora
✅ Lekkende darm
✅ Voedselintoleranties en overgevoeligheid
✅ Conditie van het darmslijmvlies
✅ Efficiëntie van de spijsvertering en opname
✅ Beoordeling van het immuunsysteem in de darmen

Je zou kunnen zeggen dat het een uitgebreide en persoonlijke leefstijltest is. Want we kunnen met de grote hoeveelheid informatie uit de onderzoeken veel inzicht krijgen in de invloeden van jouw leefstijl op jouw lichaam en vertering.
Ooit kwamen we een onderzoek tegen, dat mensen weleens dingen verzwijgen bij de diëtist. Zodat het erop lijkt dat het voedingspatroon er beter uit ziet. Maar met deze testen komt de waarheid alsnog boven water.

Welke test is geschikt voor mijn klachten?

darm microbioom test laura en chantal

Bij welke klachten kan ik een microbioom analyse of ontlastingsonderzoek doen?

Je kan de testen afnemen bij verschillende darmklachten. Veel gehoorde klachten waar we al vele mensen van af hebben geholpen zijn onder andere:

✅ Klachten na antibiotica
✅ Diarree of Obstipatie
✅ Overgewicht
✅ SIBO
✅ Stoornissen van het immuunsysteem, denk aan allergieën, overgevoeligheid voor infecties of eczeem
✅ Winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat na het eten
✅ Stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten
✅ Massieve ontlasting en veel gassen bij de stoelgang
✅ Schuim in de ontlasting
✅ Een vol gevoel in de maag of darmen, alsof het eten ‘blijft hangen’
✅ Onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, bolle buik)

5/5
Vorig jaar is bij mij Colitis Ulcerosa geconstateerd.
Ik had destijds een zeer ernstige ontsteking en ben 2 keer opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Met behulp van vrije zware medicatie is het gelukt te herstellen. Het is inmiddels ook gelukt een groot deel van de medicatie af te bouwen.
Echter in het ziekenhuis wordt naar mijn idee veel te weinig gedaan met voeding.
In een uitzending van ‘Dokters van morgen’ werd aandacht besteed aan het microbioom en werd aangegeven waar je een onderzoek naar je eigen microbioom kunt laten uitvoeren (MyMicroZoo).
Chantal heeft mij inzicht gegeven in de uitkomsten van het onderzoek, ontzettend interessant!
Ze heeft erg veel kennis van zaken en weet dingen op een duidelijke, eenvoudige manier uit te leggen.
Ze heeft me inzicht gegeven in de wijze waarop ik met voeding mijn klachten kan verminderen.
Terug naar de basis is daarbij de basis!
Ze neemt de tijd voor me en samen hebben we de eerste puzzelstukjes naar gezondere darmen gelegd. Ik ben er nog niet, maar verwacht samen met Chantal de volledige puzzel te kunnen gaan leggen! Harma Klomp
Harma uit Eindhoven
darm microbioom test analyse Chantal Verwest

Waarom zou ik een microbioom darmtest afnemen bij BASIS?

Wij zijn echt benieuwd naar jouw persoonlijke verhaal.
We willen je niet weer naar huis sturen met een kopie van een standaard voedingsschema. 

Wanneer je echt behoefte hebt aan persoonlijk advies dan zijn de darm microbioom analyses de manier om jouw hulpvraag objectief en meetbaar te maken.

Doordat we niet meer hoeven gokken waar jouw klachten vandaan komen is ons slagingspercentage van onze behandelingen vele malen groter. Ook is ons behandelgemiddelde een stuk lager, zelfs als je al langer met je klachten rondloopt en bij meerdere andere diëtisten bent geweest.

Als orthomoleculair diëtiste helpen wij jou met het uitleggen van de puzzel en helpen we je deze samen op te lossen.
Onder het genot van een bakje koffie leggen wij uit wat dit voor jou betekent en hoe we hier samen het beste een écht persoonlijk behandelplan van kunnen maken.

Heb je toch geen interesse in het afnemen van een uitgebreid ontlastingsonderzoek, ook dan staan onze diëtistes voor jou klaar.
Kijk op onze diëtiste pagina hoe Laura of Chantal jou verder kunnen helpen.

Ik wil graag vrijblijvend advies over
welke darmtest geschikt is voor mijn klachten

darm gezondheid laura van der graaf darm onderzoek

Je darmen als Energie Machine

De taak van je darmen is het verteren van je eten zodat belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden die jou energie en bouwstoffen geven. 
Als je gezonde darmen hebt gebeurd dit geheel automatisch en hoef jij daar niets voor te doen.

Maar als je vaak last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel of een dip na het eten, of last hebt van overdreven winderigheid of een onregelmatige stoelgang dan is er een zeer grote kans dat je spijsvertering niet optimaal werkt.
En dit kost je energie!
Je Energie Machine is lek.

En als jij niet weet wat dat lek veroorzaakt, dan is het dweilen met de kraan open.
Dat herken je vast, je hebt al verschillende diëten geprobeerd, je bent mindfull gaan leven of neemt een hoop supplementen of medicatie.
Dit helpt allemaal maar voor even, of vaak ook helemaal niet.

Hoe mooi zou het zijn als je precies weet waar jouw lek zit? Dat je precies weet, waar in de spijsvertering het misgaat.
Als je meetbaar kan maken hoe jouw spijsvertering werkt, dan betekent het ook dat je niet meer al die algemene adviezen hoeft uit te proberen. Wanneer je de precieze oorzaak weet te achterhalen dan kan je ook direct aan de slag kan met persoonlijk advies wat jij nodig hebt.

En wij kunnen jou daar bij helpen.

Weg met dat energie lek, gezonde darmen geven je juist energie!

Je darmen zijn ze een van de belangrijkste onderdelen van jouw immuunsysteem.

Ontdek de oorzaak van jouw klachten en wordt weer de ster van jouw eigen leven

Lees de ervaring van onze klanten

5/5

Chantal is echt een topper! Ik heb meer inzicht gekregen over waar mijn lichaam goed op reageert en waar niet op, dit door middel van de darmtest. Eigenlijk na 1 afspraak met goede adviezen had ik al veel meer energie! Thanks Chantal!!

Annefleur uit Rotterdam

5/5

Met maag/darm klachten bij Chantal terecht gekomen omdat ik niet zo goed wist hoe ik het op kon lossen. De darmklachten bestonden voornamelijk uit een opgeblazen gevoel, krampen, flatulentie. In eerste instantie heeft Chantal mij doorverwezen naar het doen van een darmtest van Medivere. […] Nu, een aantal weken verder, heb ik mijn draai gevonden in hoe ik voor mezelf het beste het schema kan volgen en daarnaast rustig aan dingetjes proberen toe te voegen aan het schema. Dankzij de begeleiding van Chantal zijn mijn klachten duidelijk verminderd en ben ik een stuk meer bewust van wat ik binnen krijg op een dag.

Robbin uit Dordrecht

5/5

Ik ben in december 2019 naar Chantal gegaan omdat ik chronische darm problemen heb. Ik wilde liever niet aan de langdurig onderdrukkende reguliere medicijnen. We zijn naar oplossing gaan zoeken, verandering in voeding in combinatie met essentiële oliën en supplementen. We hebben verbluffend resultaat bereikt. Mijn calprotectine waarde daalde van 1968 in december naar 54 in juni! Dank voor jullie hulp Chantal en Laura, we gaan verder. 

Eric uit Tienhoven

Vul onze vragenlijst in zodat wij je vrijblijvend kunnen adviseren welke darmtest geschikt is voor jou

Stap 1
Vul onze vragenlijst in
Wanneer je geïnteresseerd bent in het afnemen van een gezondheidsonderzoek, is het begrijpelijk dat je overweldigd bent door de keuzes.
Heb je een ontlastingsonderzoek nodig, of is een speeksel of bloedtest ook een mogelijkheid bij jouw klachten.
Vul onze vragenlijst in, en we bellen je vrijblijvend op en bespreken welke opties het beste passen bij jouw hulpvraag.
Stap 1
Stap 2
Vrijblijvend telefonisch adviesgesprek
Dankzij de informatie uit de vragenlijst kunnen we jou op weg helpen met het kiezen van de juiste ontlastingstest.
Ook kunnen we gelijk een afspraak maken om de resultaten te bespreken en het behandelplan te starten.
Stap 2
Stap 3
Zelfstandig de test bestellen en afnemen
We sturen je een email met de juiste test op de website van onze partner Medivere.
Het bestellen, afnemen en retour sturen van de test doe je zelf. Ook krijg je zelf de uitslag toegestuurd.
Zolang je de duidelijke instructies opvolgt, is dit proces heel makkelijk.
Het duurt ongeveer 3 weken voordat de uitslag bekend is. Sommige test zijn sneller bekend.
Stap 3
Stap 4
Intake met resultaten en behandelplan
Tussen het invullen van de vragenlijst (stap 1) en het eerste consult zit ongeveer 3-4 weken.
De uitslagen van de test wordt door ons vooraf doorgenomen zodat we voorbereid de intake in gaan.
Op deze manier gaan we samen aan de slag om alle adviezen in jouw leven te integreren.
Dit doen we op een manier die voor jouw haalbaar is en past bij jouw doelen.
Stap 4
En hoe nu verder
De intake is een mix van ons persoonlijke gesprek, met ook de schat aan informatie uit de gezondheidstest.
Dit is vaak veel en daarom willen we graag nog een keer afspreken.
Om je (nieuwe) vragen te beantwoorden, of om bij te sturen in de adviezen.
Hoe vaak dat dit nodig is, is zeer persoonlijk. De ene persoon pakt de nieuwe leefstijl snel op. Bij de ander is de klacht een stuk ingewikkelder, of heeft nog wat extra hulp nodig om alles in hun leven toe te passen.
Ben je al bij een heleboel andere specialisten geweest of heb je al tientallen jaren last, ga er dan maar van uit dat we wat vaker zullen afspreken.

Persoonlijk Ontlasting onderzoek

Kom achter de oorzaken van je klachten
Neem zelf je ontlastingsonderzoek thuis af
180
 • Ontdek de oorzaak van jouw klachten met een ontlastingsonderzoek
 • Maak samen een persoonlijk haalbaar behandelplan
 • Inclusief persoonlijke intake van 1.5 uur
 • Krijg €100 korting op ons Healthy Gut Online Programma
 • Stel je vragen wanneer je wilt op ons besloten forum
 • Alle uitgebreide informatie terug kijken wanneer jij dat wilt
 • Voel je gesteunt en deel je ervaringen met andere deelnemers

Persoonlijk Ontlasting onderzoek
+ Healthy Gut Online Programma

Combineer een persoonlijke aanpak met online begeleiding
577
477
 • Ontdek de oorzaak van jouw klachten met een ontlastingsonderzoek
 • Maak samen een persoonlijk haalbaar behandelplan
 • Inclusief persoonlijke intake van 1.5 uur
 • Krijg €100 korting op ons Healthy Gut Online Programma
 • Stel je vragen wanneer je wilt op ons besloten forum
 • Alle uitgebreide informatie terug kijken wanneer jij dat wilt
 • Voel je gesteunt en deel je ervaringen met andere deelnemers
Populair

Veel gestelde vragen

Nee, je bent niet verplicht om een ontlastingsonderzoek af te nemen en je kunt ook bij ons terecht met andere gezondheidsklachten of vragen. Als orthomoleculair diëtiste kunnen wij je ook goed helpen zonder aanvullend onderzoek. Kijk hiervoor op onze diëtiste pagina.
Echter zonder objectieve data kan het soms wel wat langer duren voordat we de juiste behandelstrategie hebben vastgesteld.

Met een ontlastingsonderzoek krijg je direct inzichtelijk waar jouw klachten vandaan komen, omdat data objectief en meetbaar is gemaakt.
Vervolgens maken wij voor jou het ultieme darmen recept, bestaande uit een persoonlijk voedingsadvies en suppletieadvies.

Om te bepalen welk onderzoek bij jou past, vragen wij je om vrijblijvend onze vragenlijst in te vullen. (klik hier)
Aan de hand van deze vragenlijst, kunnen we jou adviseren welke test het beste past bij jouw klachten en/of behoeften.

Afhankelijk van het gekozen onderzoek worden een of meer van de volgende punten gemeten: 

✅ Schimmels en Gisten
Ontstekingswaarden in de darmen
Samenstelling van de darmflora
Lekkende darm
Voedselintoleranties en overgevoeligheid
Conditie van het darmslijmvlies
Efficiëntie van de spijsvertering en opname
Beoordeling van het immuunsysteem in de darmen

Ja, de testuitslagen zijn betrouwbaar. De laboratoria waar wij mee samenwerken voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en maken gebruik van dezelfde technologieën die ook in wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt.
Wel is het belangrijk dat je de instructies bij het afnemen en verzenden van de test goed opvolgt.

Nee wij behandelen geen kinderen.
De ontlastingstesten hebben hele andere referentiewaarden bij zuigelingen en jongeren tot 18 jaar. Het lichaam heeft andere behoeften en vragen andere behandelstrategieën. Wij specialiseren ons in volwassenen vanaf 18 jaar.

Tijdens de intake nemen we eerst samen jouw hulpvraag door. We vinden het belangrijk om een goed beeld te krijgen van jouw persoonlijke situatie. Vervolgens geven wij je praktische adviezen op maat, waar je direct zelf mee aan de slag kunt. Wanneer je een darmtest hebt afgenomen, bespreken we ook de testresultaten en leggen wij die in in jip-en-janneke-taal aan je uit.

In een vervolgconsult zijn we benieuwd hoe het met je gaat, en kan je al je vragen stellen en kan je punten benoemen waar je tegenaan loopt. Wij beantwoorden je vragen, denken met je mee en geven eventueel extra uitleg. Afhankelijk van je voortgang kunnen we de behandeling bijstellen of doorgaan naar de volgende stap.

Met onze adviezen weet je:

✅ Welke voedingsmiddelen voor jou geschikt, en minder geschikt zijn
✅ Hoe je jouw maaltijden kan samenstellen
Hoe je jouw eten het beste kan bereiden
Hoe vaak en hoeveel je kunt eten
Of je wel of geen supplementen nodig hebt
Hoe je met de domeinen beweging, ademhaling, stress, immuunsysteem en slaap je klachten positief kan beïnvloeden

De duur van het behandeltraject, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er is geen minimum of maximum aantal consulten. We stemmen dit samen met jou af. Vaak kunnen we wel een inschatting maken bij een intake.

Korte gesloten vragen waar we Ja of Nee op kunnen antwoorden kunnen via de email gesteld worden.
Bij uitgebreide vragen geld het standaard tarief van €20,- per kwartier. 
Dit geldt voor het email-contact en telefonisch consult.

Met een ontlastingsonderzoek:
De voorbereidingstijd (administratieve lasten, doornemen onderzoek en opstellen behandelplan)
45 minuten – €60,-
De intake
90 minuten – €120,-

Zonder ontlastingsonderzoek
De voorbereidingstijd (administratieve lasten en opstellen behandelplan)
30minuten – €40,-
De intake
60 minuten – €80,-

Vervolgconsulten
per 15 minuten – €20,-

Het consult met een darm test duurt langer, omdat wij extra tijd inplannen om de testresultaten met jou door te nemen.
Verder brengen wij ook de voorbereidingstijd van 45 minuten in rekening, waardoor de prijs hoger is.
Tijdens deze voorbereiding bekijken we jouw testresultaten en maken we een persoonlijk behandelplan.

BASIS is een contractvrije praktijk. Dit betekent dat wij niet zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar. Wij hebben zelf bewust gekozen om geen contracten af te sluiten met de verzekeraars, waardoor we meer vrijheid ervaren om ons beroep uit te oefenen en zodat we zelf kunnen kiezen wat het beste past bij onze klanten. Anders dan de verzekeraars soms doen vermoeden, doen wij niet onder in kwaliteit. Wij voldoen namelijk aan alle kwaliteitseisen van onze beroepsgroepen.

Een ontlastingsonderzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, waardoor de kosten dus geheel voor eigen rekening zijn.
Het is vaak mogelijk om wel de consulten zelf vergoed te krijgen. Of dat zo is en hoe hoog de vergoeding is hangt af van jouw eigen zorgverzekeraar.

Elke verzekeraar hanteert een eigen tarief wat je eventueel vergoed zou kunnen krijgen, dit hangt af van de soort verzekering, welk pakket je hebt en de hoogte van je eigen risico.
Bij sommige zorgverzekeraars heb je een verwijsbrief van een arts nodig.
Check dit dus zelf even bij je zorgverzekeraar, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Na het consult ontvang je van ons een factuur per e-mail.
Je betaalt deze factuur zelf en vervolgens kan je hem indienen bij je zorgverzekeraar.
We voorzien de factuur van alle benodigde gegevens, zodat jij hem eenvoudig kan doorsturen naar jouw eigen zorgverzekeraar.

Het is niet noodzakelijk om na de behandeling nog een test te doen.
Samen met jou stellen wij een behandeldoel samen.
Wat ons betreft is de behandeling geslaagd wanneer je dit doel bereikt hebt. 
Dit kan zijn dat je minder of geen klachten meer ervaart, je favoriete broek weer aan kan, of weer met mer energie kan sporten.
Heb je zelf nog behoefte aan objectieve data, dan ben je natuurlijk altijd vrij om nog een test af te nemen.

Medivere test gezonde darmen microbioom
Voorbeeld uitslag van de zeer uitgebreide Darm Microbioom Plus test van Medivere

Zij gingen je voor

5/5
gezonde darmen review3
5/5
gezonde darmen review5
5/5
gezonde darmen review1
5/5
gezonde darmen review6
5/5
gezonde darmen review4
5/5
gezonde darmen review2

We werken samen met

Doordat wij opgeleid en bevoegd zijn om deze testen aan te vragen zijn wij gespecialiseerd in het uitlezen van de resultaten en kunnen we hier een passend en persoonlijke behandeling mee te starten.