BASIS Kennisbank
Omega 3

Inhoudsopgave

Omega 3 is een essentieel vetzuur dat het lichaam op veel verschillende manieren helpt. Het is belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van de hersenen, maar het helpt ook bij de gezondheid van de huid, de bloedstolling, het hormonale evenwicht, en nog veel meer.

Omega 3 biedt dus een breed scala aan gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Daarom moet het in een gezonde voeding worden opgenomen. Niet iedereen kan echter voldoende omega 3 binnenkrijgen via voeding alleen; supplementen zijn vaak nodig om een eventueel tekort in de voeding aan te vullen.

Lees verder als je alles wilt weten over de voordelen en welke voedingsmiddelen omega 3 bevatten en welke supplementen, zoals visolie gebruikt kunnen worden om een dieet zonder vis of zeevruchten aan te vullen.

Wat is omega 3?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, de bekendste zijn:

 • Docosahexaeenzuur (DHA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Alfa-linoleenzuur (ALA)

Deze vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid. Het vetzuur ALA is essentieel, dit betekend dat ons lichaam dit niet zelf kan aanmaken en daarom is het belangrijk dat we dit binnenkrijgen via voeding. 

De andere vetzuren, zoals DHA en EPA kan het lichaam zelf aanmaken. Maar voor dit proces is wel ALA nodig, want dit is de bouwstof voor deze andere vetzuren. DHA en EPA halen we uit zeeproducten denk dan aan vis, schaal- en schelpdieren, zeewieren en algen.

Functies van Omega 3

 • Een goed werkend immuunsysteem
 • Normale hersenfunctie
 • Ze houden hart en vaatwanden flexibel en gezond
 • Verbetering van de hormonen en neurotransmitters
 • Bloeddrukverlagend
 • Werkt stressbestendig
 • Normale groei en ontwikkeling
 • Ontwikkeling van de hersenen

Waar zit omega 3 in?

Bronnen van omega 3 vetzuren vind je in verschillende plantaardige en dierlijke producten.

Het is belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via de voeding, want ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken”

 • De vetzuren EPA en DHA zitten vooral in de vette vissoorten zoals zalm, makreel, sardines, forel en haring. Deze soorten hebben de voorkeur boven de witte magere vissoorten. De laatsten bevatten in verhouding minder DHA en EPA.
 • ALA vind je in plantaardige oliën zoals lijnzaad, raapzaad, koolzaad en walnoten amandelen en hazelnoten. Maar uiteraard zit ALA ook in de niet-olie variant. Vooral de koudgeperste oliën bevatten veel ALA. Denk daarbij aan lijnzaadolie, walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
 • Chiazaad is ook een goede bron.

Eet je echter geen vis of andere voeding met ALA, dan is het raadzaam ook een supplement te nemen, want een tekort aan omega 3 vetzuren lijkt vaker in verband te worden gebracht met gezondheidsklachten waarbij ontstekingen de oorzaak zijn.

Ook is algenolie een goede bron voor DHA en EPA, zeker voor vegetariërs en veganisten.

De ideale verhouding

Naast omega 3 bestaat er ook omega 6. (en ook omega 9)
Omega 3 en omega 6 hebben verschillende effecten in ons lichaam.

Omega 6 werkt ontstekingsbevorderend. Iets wat negatief klinkt, maar dat is niet per definitie zo. We hebben de ontstekingsfase nodig om ongewenste indringers in ons lichaam uit te schakelen en ook om de wondgenezing te starten.

We hebben echter omega 3 nodig om de ontsteking ook weer “uit” te zetten.
Een goede verhouding tussen omega 6 en 3 is dus van belang om er voor te zorgen dat de ontstekingsactiviteit in het lichaam in balans te houden.

Wanneer deze balans doorslaat naar teveel omega 6 dan zou dit laaggradige ontstekingen in de hand kunnen werken, wat op zijn beurt weer het risico op verscheidene ziektes verhoogd.

De ideale verhouding tussen omega 6 en omega 3 verschilt per onderzoek. Maar de ratio ligt vaak rond de 5:1 tot zelfs 1:1.

Dat staat in schril contrast tot wat er gemiddeld gemeten wordt, namelijk 15:1 of soms zelfs boven de 20:1.

Er wordt dus teveel omega 6 ingenomen en te weinig omega 3.
Dit zou het gevolg kunnen zijn van onze zeer lage visconsumptie.
In 2015 is er gemeten dat de richtlijn voor visconsumptie door slechts 15% van de Nederlandse bevolking gehaald word.

Om de juiste verhoudingen weer te bereiken kan je de inname van omega 6 beperken.

2-3 keer per week vette vis eten wordt aan geraden om de minimale hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. De gezondheidsraad adviseert per dag 250mg EPA/DHA te consumeren. Wat nodig is voor een normale hart functie en behoud van de gezichtsvermogen en normale hersenfunctie.

Maar vaak is dat niet voldoende om de juiste verhoudingen tussen omega 3 en omega 6 te bereiken.

Andere goedgekeurde gezondheidsclaims zijn:
– het verlagen van het aantal triglyceriden in het bloed bij een inname van 2000mg EPA en DHA
– bij een inname van minimaal 3000mg EPA en DHA verlaagt het de bloeddruk bij mensen met een verhoogde bloeddruk die geen medicatie gebruiken.
– vrouwen die zwanger zijn en of borstvoeding geven, worden aangeraden om 200 mg extra DHA binnen te krijgen (dus 450mg DHA en 250 mg EPA) voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van het ongeboren kind, en kinderen die borstvoeding krijgen.

Het wordt dan ook sterk aangeraden om een omega 3 supplement te gebruiken.

Ben je benieuwd naar jouw eigen omega ratio?
Blijf verder lezen. Want dit is gemakkelijk zelf te testen.

Vormen van Omega 3 supplementen 

Er zijn verschillende omega 3 supplementen te vinden.
Visolie is waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte vorm.
Daarnaast kan je ook gebruik maken van algen olie. Dit is zeker aan te raden wanneer je vegetarisch of veganistisch eet.

Waar op letten bij omega 3 supplementen

Wanneer je voor een visolie supplement kiest om extra omega 3 in te nemen, kies dan voor een goede vloeibare vorm.
Afhankelijk van welk merk je vergelijkt is het gehalte aan EPA en DHA in vloeibare visolie vrijwel altijd 2-3 keer zo hoog als de goedkopere capsules.
Om hetzelfde aantal EPA en DHA binnen te kunnen krijgen als een eetlepel vloeibare visolie zou je soms wel 10 capsules moeten innemen.
Let ook op de verhouding tussen EPA en DHA. Een goed omega 3 supplement bevat meer EPA dan DHA, vaak in de verhouding 3:2 (EPA:DHA).

Een ander belangrijk punt waar je op wilt letten bij het kopen van omega 3 supplementen is de zogenaamde TOTOX waarde.
Dit staat voor TOTal OXidation. Ons lichaam heeft niets aan omega 3 wat te veel in aanraking is gekomen met zuurstof waardoor het is gaan oxideren. Hoe zuiverder een visolie, hoe lager de TOTOX waarde is. De Europese Unie classificeert een TOTOX waarde die kleiner dan 30 is nog als “goed”.
Echter is dit nog vrij hoog, een goede hoogwaardige vloeibare visolie zit vaak onder de 10. En de meeste zuivere merken gaan richting de 4 als TOTOX waarde.

Vis wat niet goed gekoeld bewaard wordt, of niet snel genoeg wordt verwerkt tot visolie kan hoog oplopen in de TOTOX waarde. Vis wat gevangen wordt in warme landen met een minder strenge regelgeving heeft meer kans op een hogere TOTOX waarde.

Vaak is visolie in een capsule van mindere kwaliteit. Uiteraard is dit niet altijd het geval, maar je moet je af vragen hoe het kan dat sommige (huis)merken zo’n goedkope prijs kunnen hanteren.

Wanneer je thuis een potje met visoliecapsules hebt staan zou je er eentje kunnen opsnijden. Wanneer de olie troebel is, of sterk ruikt naar vis, dan is het waarschijnlijk geen zuivere olie.

Een ander signaal van onzuivere visolie is het opboeren van de olie kort na het innemen. Zeker wanneer je dan een sterke vis smaakt proeft is dit een indicatie van een supplement met waarschijnlijk een hoge TOTOX waarde.

Wanneer je een goede zuivere visolie hebt, dan boer je deze niet op en heb je geen last van de typische vissmaak.

Let op, dit is niet helemaal waterdicht, want je kan ook de visolie op boeren wanneer je verteringsproblemen hebt.

Tot slot is het aan te raden op een omega 3 supplement te kopen welke géén omega 6 bevat.
In het huidige Westerse voedingspatroon is het zeer aannemelijk dat je al te veel omega 6 binnen krijgt, in verhouding tot omega 3.
Door alleen omega 3 extra toe te voegen verbeter je de omega ratio op een gunstige manier.

Omega 3 supplementen van Eqology

Wij werken graag met de producten van Eqology.
Eqology is een Noors bedrijf, welke zijn vissen vangt in de Arctische oceaan. Dit gebeurd op een duurzame manier en daarom dragen de visolie producten van Eqology het MSC-keurmerk.

Lage TOTOX waarde

De gevangen vis wordt direct verwerkt wat bijdraagt aan een lage TOTOX waarde. Eqology claimt een TOTOX waarde tussen de 4 en 6 te hebben, wat zeer laag is. Het merk behoort daarmee tot een van de meest zuivere visolie supplementen.

Veel van onze klanten merken bijvoorbeeld dat ze hun dagelijkse dosis niet meer op boeren. Dus weg met die vieze nasmaak van de goedkopere capsules.

Hoogwaardige Omega 3 Algenolie

Verder heeft Eqology een goede hoogwaardige Algen olie. We hebben lang gezocht naar een goede vegan variant met hoge doseringen EPA en DHA. En deze “EQ Pure Vegan Oil” heeft soms nog wel hogere doseringen omega 3 dan visolie capsules.

Dit is dus zeer interessant als je vegetarisch of vegan bent. Het is dan moeilijk om genoeg omega 3 binnen te krijgen via alleen maar noten, zaden, groene bladgroenten of andere voedingsmiddelen.

Omega 3 ratio test via een vingerprik

Ook bied Eqology omega ratio testen aan. Door middel van een vingerprikje kan een druppel bloed geanalyseerd worden op de juiste verhouding omega 3 vetzuren. De uitslag kan je dan zelf online inzien via deze website.

Met deze analyse wordt gekeken hoeveel omega 3 en omega 6 er in de celwand van de rode bloedcel zit.

Wanneer je aan de slag gaat met het supplementeren van de visolie, kan je de test een paar maanden later nog een keer doen om te kijken of je vetzuur profiel verbeterd is.

Het duurt zo’n 4 maanden voordat je bloed volledig vernieuwt is, dus de kans is groot dat alle nieuwe bloedcellen meer omega 3 bevatten. Tenminste als je al deze tijd je met hoge doseringen omega 3 aan de slag bent gegaan, en eventueel ook nog je omega 6 inname hebt teruggebracht.

Uiteraard geld dit ook voor je andere cellen in het lichaam. Het bloed wordt alleen gebruik omdat het gemakkelijk meetbaar te maken.

Een voorbeeld van niet een gunstige Omega ratio. Gemeten met de vingerprik bloedtest van Eqology.
Helaas zit het merendeel van onze klanten diep in het rood.
Deze persoon heeft een ratio van meer dan 18:1. Ideaal zou zijn rond de 3:1.

Een stok achter de deur

Tot slot vinden we het fijn dat je met Eqology een traject aangaat. Een keer een flesje visolie gebruiken zal niet heel veel doen. Zoals ik net al beschreef, duurt het wel een paar maanden voordat al je cellen zijn vervangen, en dus nieuwe cellen hebt die zijn opgebouwd met een juiste verhouding omega 3 en omega 6.

Net als dat 2 weken naar de sportschool gaan, waarschijnlijk niet genoeg is om je doelen te behalen, is het ook belangrijk om over langere termijn de genoeg en de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Daarom werkt Eqology met trajecten van minimaal 6 maanden. Zo heb je mooi een stok achter de deur, en houd je het lang genoeg voel om resultaten te boeken. Ook blijf je gemotiveerd, want je krijgt elke maand weer een nieuw flesje opgestuurd. (of je besteld in 1 keer een voorraad van 6 maanden)

Wanneer je ook geïnteresseerd bent in de bloedtesten, dan krijg je aan het einde van de periode ook een tweede vingerprik test om opnieuw je omega ratio te testen.

Ben je tevreden over de resultaten dan loopt het traject automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement. (wees gerust, je hebt ook de mogelijkheid om deze een maand te pauzeren, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat) Of je zegt zelf het traject na deze 6 maanden op.

Eqology Omega 3 producten

Zoals we hierboven al beschreven raden we aan om voor een langere tijd de visolie te gebruiken.
Het fijne van Eqology is dat je start met een 6 maanden traject. Daarna gaat het automatisch over in een maandelijks abonnement. Uiteraard kan je deze opzeggen.

Onderstaand vind je een overzicht hoe zo’n traject eruit ziet. In de eerste maand krijg je een dubbele dosis thuis gestuurd, zodat je start met een flinke boost aan gezonde vetzuren. Daarna krijg je maandelijks een nieuwe fles visolie (of algenolie) thuis gestuurd.

Dit gebeurd altijd in dezelfde week als waarin je gestart bent. Start je bijvoorbeeld in week 3 van april, dan zal je ook in week 3 van mei automatisch je nieuwe bestelling ontvangen enz.

Je kan kiezen uit de smaken orange en lemon voor de visolie.
De vegan algenolie is alleen verkrijgbaar in de smaak orange.
De visolie voor kinderen is alleen verkrijgbaar in de smaak bosvruchten.

Eqology visolie Omega 3 abonnement

Onderstaande opties betreffen de 6 maanden trajecten waarbij je maandelijks een nieuwe fles krijgt toegestuurd. Deze raden wij aan omdat het minimaal 120 dagen duurt voordat onze lichaamscellen vernieuwt zijn met de goede essentiële vetzuren.
Klik hier voor een prepaid-pakket wanneer je alle doseringen voor 6 maanden tegelijk wilt bestellen.
Wil je toch liever slechts 1 fles bestellen, klik dan hier.

Eqology Pure Arctic Oil

Eqology Pure Arctic Oil Omega 3 Visolie Lemon

Hoogwaardige Omega 3 van zeer zuivere kwaliteit.
Vrij van toevoegingen, optimale verhouding tussen EPA en DHA.
Duurzaam gevangen volgens het MSC keurmerk.

Dit betreft een 6 maanden traject. Na 6 maanden loopt het automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement.
De eerste maand ontvang je een dubbele dosering, vanaf de tweede maand ontvang je 1 fles Pure Arctic Oil.
Klik hieronder om aan te schaffen op de website van Eqology.

Eqology Pure Vegan Oil

Hét alternatief voor visolie met essentiële vetzuren. Ideaal voor vegetariërs en vegans.
Optimale verhouding tussen EPA en DHA in hoge concentratie
De microalgen zijn vrij van toxines omdat ze zijn gekweekt in gezuiverd zoutwater.

Dit betreft een 6 maanden traject. Na 6 maanden loopt het automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement.
De eerste maand ontvang je een dubbele dosering, vanaf de tweede maand ontvang je 1 fles Pure Vegan Oil.
Klik hieronder om aan te schaffen op de website van Eqology.

Eqology Pure Arctic Oil for Kids

Eqology Pure Arctic Oil for Kids is gemaakt en ontworpen voor kinderen, met extra vitamine D.
Zeer zuivere visolie.
Duurzaam gevangen volgens het MSC keurmerk.
Met bosvruchtensmaak.

Dit betreft een 6 maanden traject. Na 6 maanden loopt het automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement.
Klik hieronder om aan te schaffen op de website van Eqology.

Eqology Visolie inclusief omega 3 ratio bloedtesten

Zoals we hierboven al beschreven raden we aan om voor een langere tijd de visolie te gebruiken.
Het fijne van Eqology is dat je start met een 6 maanden traject. Daarna gaat het automatisch over in een maandelijks abonnement. Uiteraard kan je deze opzeggen.

Onderstaand vind je een overzicht hoe zo’n traject eruit ziet. In de eerste maand krijg je een dubbele dosis thuis gestuurd, zodat je start met een flinke boost aan gezonde vetzuren.
Met deze eerste levering ontvang je ook je eerste omega 3 ratio bloedtest. Neem deze volgens de bijgeleverde instructies af voordat je start met de visolie.

Daarna krijg je maandelijks een nieuwe fles visolie (of algenolie) thuis gestuurd. De tweede testkit ontvang je automatisch tijdens je bestelling in de vijfde maand.

Je ontvangt je automatische bestelling altijd in dezelfde week als waarin je gestart bent. Start je bijvoorbeeld in week 3 van april, dan zal je ook in week 3 van mei automatisch je nieuwe bestelling ontvangen enz.

Je kan kiezen uit de smaken orange en lemon voor de visolie.
De vegan algenolie is alleen verkrijgbaar in de smaak orange.

Kijk hier voor instructies over het uitvoeren van de priktest en ook het opvragen van de uitslagen.

Onderstaande opties betreffen de 6 maanden trajecten waarbij je maandelijks een nieuwe fles krijgt toegestuurd. Deze raden wij aan omdat het minimaal 120 dagen duurt voordat onze lichaamscellen vernieuwt zijn met de goede essentiële vetzuren.
Klik hier voor een prepaid-pakket wanneer je alle doseringen voor 6 maanden tegelijk wilt bestellen.

Eqology Pure Arctic Oil + Omega 3 ratio bloedtest

Eqology Pure Arctic Oil visolie met omega 3 bloedtest

Hoogwaardige Omega 3 van zeer zuivere kwaliteit.
Vrij van toevoegingen, optimale verhouding tussen EPA en DHA.
Duurzaam gevangen volgens het MSC keurmerk.

Dit betreft een 6 maanden traject. Na 6 maanden loopt het automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement.
De eerste maand ontvang je een dubbele dosering en één Omega ratio testkit, vanaf de tweede maand ontvang je 1 fles Pure Arctic Oil.
De tweede testkit ontvang je automatisch bij de bestelling van de 5e maand.
Klik hieronder om aan te schaffen op de website van Eqology.

Eqology Pure Vegan Oil + Omega 3 ratio bloedtest

Eqology Pure Vegan Oil Algenolie met Omega 3 bloedtest

Hét alternatief voor visolie met essentiële vetzuren. Ideaal voor vegetariërs en vegans.
Optimale verhouding tussen EPA en DHA in hoge concentratie
De microalgen zijn vrij van toxines omdat ze zijn gekweekt in gezuiverd zoutwater.

Dit betreft een 6 maanden traject. Na 6 maanden loopt het automatisch over in een maandelijks opzegbaar abonnement.
De eerste maand ontvang je een dubbele dosering en één Omega ratio testkit, vanaf de tweede maand ontvang je 1 fles Pure Vegan Oil.
De tweede testkit ontvang je automatisch bij de bestelling van de 5e maand.
Klik hieronder om aan te schaffen op de website van Eqology.

Hoe kan ik de producten van Eqology bestellen?

Eqology hecht veel waarde aan de kwaliteit van zijn producten.
Het bedrijf houd graag toezicht op het gehele productie proces, vanaf de vis in de zee tot het moment dat het flesje bij jou in de koelkast staat.
Daarom zal je ook nooit de visolie of algenolie in de groothandel vinden, of naast de tandpasta en luiers bij de lokale drogisterij.

Je de producten alleen direct bij Eqology bestellen via een van de officiele partners.
Gelukkig zijn wij bij BASIS onafhankelijk partner van Eqology.

Wanneer je een klant account wilt aanmaken in de webshop van Eqology kan je “praktijkbasis” als contactpersoon invullen.

Nieuwe klant bij Eqology? gebruik de naam “praktijkbasis” als contactpersoon om je eerste bestelling te plaatsen.

Wanneer je een nieuw account hebt aangemaakt kan je je gewenste bestelling plaatsten zoals je gewend ben in andere webshops.

Een extra tip die we nog willen meegeven is om je betaling via een automatische incasso te laten verlopen. Anders dien je elke maand weer opnieuw te betalen via Ideal. En als jouw mailbox er net zo vol uitziet als die van ons, dan is de kans groot dat je de mail over het hoofd ziet waardoor je bestelling vertraging oploopt.

Voor een soepele afhandeling van je maandelijkse bestellingen, kies “SEPA direct debit” voor een automatische incasso.

Heb je nog vragen of lukt het niet met bestellen, stel ze gerust.

Veel gestelde vragen

Wat doet omega 3?

De verschillende omega 3 vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen van de celwand. De hersenen, hart en ogen bevatten veel DHA. Een omega 3 vetzuur helpt mee in het afbouwen van de ontstekingsreactie.
Wanneer je genoeg omega 3 vetzuren binnen krijgt, draagt dit bij aan een normale hersenfunctie, normale bloeddruk en heeft het een gunstig effect op hart en vaatziekten.

Heb je omega 3 nodig?

Ja, je hebt omega 3 nodig. Omega 3 is een verzamelnaam van een aantal vetzuren, enkele daarvan zijn essentieel, dat wil zeggen dat ons lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken en daarom moeten we ze uit voeding halen. Voornamelijk door vette vis te eten en in kleine hoeveelheden ook uit noten, zaden en de oliën daarvan.

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 vetzuren zijn de goede meervoudig onverzadigde vetten die je zou moeten eten. De bekendste is ALA. ALA komt voor in noten en zaden en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en walnootolie. EPA en DHA zitten in vette vis zoals zoals zalm, schaal- en schelpdieren.

Is Omega 3 gezond?

Studies hebben aangetoond dat omega 3 vetzuren helpen bij de preventie van hart- en vaatziekten, een hoge bloedruk, het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingsziekten.

Waar is omega 3 allemaal goed voor?

De volgende gezondheidsclaims zijn door de EU-Commissie goedgekeurd:
DHA draagt bij tot het behoud van normale triglyceriden in het lichaam
DHA en EPA dragen bij tot het behoud van de normale bloeddruk
DHA en EPA dragen bij aan de normale functie van het hart
DHA draagt bij tot het behoud van de normale hersenfunctie
DHA draagt bij tot het behoud van de normale visie en oogfunctie

Wat zijn plantaardige bronnen van omega 3?

Plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad zijn goede bronnen van omega 3 vetzuren. En ook algenolie is een goed alternatief voor visolie, zeker als je je zorgen maakt over de overbevissen of vegetarisch eet.

Hoeveel omega 3 per dag?

De goedgekeurde gezondheidsclaims laten de positieve eigenschappen zien bij een dosering van 2gram EPA en DHA gecombineerd per dag. Waarbij er meer DHA wordt ingenomen dan EPA.

Kan je teveel omega 3 nemen?

EPA en DHA zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid, maar een teveel kan schadelijk zijn. De EFSA heeft vastgesteld dat langdurige suppletie van EPA en DHA samen, tot ongeveer 5000 mg per dag veilig is.

Is omega 3 goed voor je huid?

Omega 3 helpt de huid gezond en soepel te blijven en om haar elasticiteit te behouden, wat belangrijk is om er jong uit te blijven zien. Omdat omega 3 ontstekingsremmend werkt kan het ook helpen bij huidaandoeningen als acne, rosacea en eczeem.

Is omega 3 goed tegen cholesterol?

Omega 3 kan mogelijk helpen het goede HDL-cholesterol verhogen. In de wetenschappelijke literatuur zijn er echter tegenstrijdige resultaten als het gaat om het verlagen van het slechte LDL-cholesterol.

Is visolie hetzelfde als omega 3?

Visolie bevat omega 3 vetzuren. Er zijn ook andere voedingsmiddelen welke omega 3 bevatten. Vanwege de makkelijke vorm van supplementeren wordt vaak visolie gebruikt om extra essentiële en gezonde vetzuren binnen te krijgen.

Wat is visolie?

Visolie is een voedingssupplement. Het is een geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Visolie wordt vaak gebruikt om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. EPA en DHA zijn de werkzame bestanddelen uit dit supplement.

Hoeveel visolie per dag?

De aanbevolen dagelijkse dosis bedraagt 0,15 ml per 1 kg lichaamsgewicht.
Bij een lichaamsgewicht van 70 kg is dat 10,5ml. Oftewel ongeveer één eetlepel. Dit geld alleen bij hoogwaardige (vloeibare) visolie.
Goedkope capsules bevatten vaak minder EPA en DHA, waardoor de doseringen omhoog moeten.
Eqology adviseert in de eerste maand waarin je start met suppletie een dubbele dosis te nemen.

Wat zijn de bijwerkingen van visolie?

Visolie is uiteraard gemaakt van vis. Het valt daarom in de categorie voedsel allergenen, wanneer je er gevoelig voor bent kan je er een allergische reactie op krijgen.
Sommige mensen ervaren oprispingen (met vissmaak) na het nemen van visolie.
Vaak zegt dit iets over de (slechte) kwaliteit van het supplement. Echter kan het ook komen door een slechte vertering en/of maagproblemen.
De EFSA heeft vastgesteld dat langdurige suppletie van EPA en DHA samen, tot ongeveer 5000 mg per dag veilig is.
Slik je medicatie of is er sprake van ernstige onderliggende aandoeningen dan is het altijd slim om de huisarts te raadplegen.

Hoe komt een vis aan omega 3?

Een vis komt aan omega 3 door het eten van algen.
Algen zijn ook een goede vegetarische bron van omega 3, echter zijn deze vaak wel duurder dan de visolie.

Is visolie goed voor artrose?

Visolie of omega 3 kan artrose niet voorkomen of genezen. Er zijn kleinere studies die laten zien dat langdurig gebruik van hoge doseringen EPA en DHA de pijn en stijfheid mogelijk kunnen verminderen. Echter spreken andere studies deze resultaten tegen.

Wat is beter visolie of algenolie?

Over het algemeen bevat vloeibare visolie meer van de werkzame stoffen EPA en DHA dan algenolie. Verder is het prijskaartje van algenolie vaak hoger, vanwege het duurdere productieproces.
Algenolie is in tegenstelling tot visolie geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ook draagt algenolie niet bij aan de wereldwijde overbevissing.

Hoeveel visolie tijdens de zwangerschap?

Het is aan te bevelen om dagelijks extra 200mg DHA in te nemen tijdens de zwangerschap om de ontwikkeling van de hersenen en ogen van het kindje te bevorderen. Dit geld ook bij het geven van borstvoeding. De hersenen en ogen bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit DHA. Voldoende inname van omega 3 gedurende de zwangerschap heeft nog meer gunstige effecten zoals:
– Betere mentale ontwikkeling van kinderen
– Betere probleemoplossend vermogen bij jonge kinderren
– Betere ontwikkeling van communicatieve en sociale vaardigheden
– Minder risico op ontwikkelingsachterstand
– Minder gedragsproblemen
– Minder risico op zwangerschapsdepressie (postnatale depressie)