De organische zuren test bij buikpijn

organische zuren test

Inhoudsopgave

Wat is een organische zuren test?

Een organische zuren test meet via de urine de afvalproducten die vrijkomen wanneer voedsel verteerd word in de dunne darm.
Deze afvalproducten worden organische zuren genoemd. Ze zijn in water oplosbaar en kunnen daarom betrouwbaar in de ochtendurine gemeten worden.

Wanneer de waardes verhoogd zijn zou dit mogelijk een indicatie kunnen zijn voor spijsverteringsstoornissen als gevolg van een bacteriële overgroei, schimmels, parasieten of een verstoring van het microbioom

Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde belangrijke vitamines niet meer goed opgenomen kunnen worden. Denk hierbij aan vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C.

Maar ook mineralen zoals mangaan, ijzer en magnesium worden minder goed opgenomen. Net als belangrijke antioxidanten als alfa-liponzuur en Q10.

Veel van bovenstaande micro-nutriënten zijn essentieel voor een goed werkende spijsvertering. Een tekort hieraan kan dus een negative spiraal worden als het gaat om spijsverteringsproblemen.

Wanneer zou je een Organische Zuren test kunnen afnemen?

Ervaar je wel klachten zoals hieronder beschreven staan dan kan het zinvol zijn om deze test af te nemen om zo meer inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken.

  • Winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat een half uur na het eten
  • Stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten
  • Massieve ontlasting en veel gassen bij de stoelgang
  • Schuim in de ontlasting
  • Een vol gevoel in de maag of darmen, alsof het eten ‘blijft hangen’
  • Buikpijn in het bovenste gedeelte van de buik (boven de navel)
  • Onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, bolle buik)

Als je ons al langer volgt dan weet je dan we superfan zijn van bacteriën in de darmen. In de dikke darm helpen ze mee met de vertering en opname van voedingsstoffen en dragen ze bij aan een gezond en sterk immuunsysteem.

Maar we houden niet zo van bacteriën als ze in de dunne darm zitten. Want daar horen ze eigenlijk niet thuis. Zelfs de “goede bacteriën” niet.
De dunne darm, en even makkelijk gezegd de bovenbuik, of bovenste gedeelte van de buik boven de navel is er voor de spijsvertering.

In dit gebied voegt het lichaam sappen toe aan de maaltijd die je een paar uur eerder hebt gegeten. Denk aan gal en alvleeskliersap waar enzymen in zitten die helpen bij de vertering.

Ook zal het lichaam in dit gebied de belangrijke stoffen opnemen. Denk aan de voedingsstoffen als koolhydraten vetten en eiwitten maar ook vitamines en mineralen.

Spijsvertering problemen zorgen ervoor dat voeding niet goed kan worden afgebroken. Dit zorgt er weer voor dat dit wellicht kan gaan rotten in de darmen. Op deze manier wordt er een gunstige leefomgeving in de darmen gecreëerd voor gisten en schimmels en bacteriën. Maar dat willen we dus niet in de dunne darmen zien.

Daar hebben we ook een naam voor, namelijk SIBO. Dit staat voor “Small Intestinal Bacterial Overgrowth”, oftewel, bacteriële overgroei in de dunne darm.

Deze bacteriën horen hier niet thuis en verstoren het verteringsproces. Voedingsstoffen die wij hard nodig hebben kunnen daardoor niet goed worden opgenomen.
Of de bacteriën, parasieten, schimmels en gisten gebruiken de waardevolle vitamines en mineralen uit voeding voor eigen gebruik.

Wij kunnen daardoor klachten ervaren als een opgeblazen buik, vaak ook met overmatige gasvorming. Maar ook buikpijn of buikkrampen, verstopping of juist diarree, of soms ook een afwisseling hiervan.

We hebben apart artikel geschreven over wat SIBO is, wat de oorzaken zouden kunnen zijn, hoe je het meet en wat je er aan kan doen.

Deze ongewenste bewoners in de dunne darmen scheiden verschillende stofjes uit, welke worden afgevoerd via onze urine.
Gelukkig kunnen we deze stofjes meten door middel van de Organix Dysbiose test van Medivere.

Zo kunnen we meetbaar maken waar de klachten vandaan kunnen komen en hier samen met jou een gericht behandelplan op starten.

Dit ook dus ook handig kunne zijn wanneer je veel maagzuurremmers gebruikt aangezien deze SIBO kunnen veroorzaken. En daarnaast nog andere klachten. Lees meer hierover in: Maagzuurremmers: Onschuldige snoepjes of gevaarlijke bijwerkingen?

organische zuren test medivere

Wat wordt er gemeten in de organische zuren test?

Zoals we eerder vertelden meet deze test de afbraakproducten van verteringsprocessen die door het lichaam worden uitgescheiden via de urine.

Als deze stofjes, te veel, te weinig of in andere verhoudingen dan normaal voorkomen in de urine dan is dat vaak een gevolg van een verstoring in de spijsvertering.

Deze waardes geven een indicatie waar die verstoring zou kunnen zitten. En dat is weer handig want daar kunnen wij dan weer doelgericht een behandeling op aanpassen.

Hieronder bespreken we een aantal “bio-markers” die worden gemeten in de organische zuren test van Medivere.

organische zuren D arabinitol

D-arabinitol is een stofje dat wordt geproduceerd door de candida schimmel. Verhoogde waardes van D-arabinitol zou dus kunnen duiden op een schimmelbelasting in de dunne darm.

organische zuren wijnzuur

Wijnzuur is een bijproduct van gisten die leven op suikers in de darmen. Ons lichaam kan er niets mee, dus verhoging van wijnzuur komt door directe inname vanuit voeding of doordat gisten er mee aan de slag zijn gegaan.

Wijnzuur wordt als E-nummer (E334) gebruikt in verschillende producten. De functioneert als antioxidant, zuurteregelaar en smaakversterker. Natuurlijk komt het voornamelijk voor in druiven, banaan of tamarinde. E334 wordt gewonnen uit druivenschillen afkomstig uit de wijnindustrie.

We raden af om voor het afnemen van deze test vruchtensappen en dan vooral druivensap te drinken. Dit kan de test beïnvloeden.

organische zuren p Cresol sulfaat

p-Cresol Sulfaat is een toxische metaboliet die door bacteriën worden geproduceerd bij het afbreken van bepaalde stofjes in groenten en fruit. Of wanneer de bacteriën aan de slag gaan met onverteerde eiwitresten in de darm. Het aminozuur Tyrosine wordt dan gefermenteerd met als resultaat een verhoogde p-Cresol Sulfaat meting in de urine.

Bij mensen met nieraandoeningen is deze waarde ook verhoogd. Er kan echter nog niet gezegd worden of hier een relatie of zelfs een oorzakelijk verband is.

Hoe gaat het afnemen van de Organische Zuren test in zijn werk?

Mocht je interesse hebben in de Organix Dysbiose test, dan kan je via deze link in contact met ons komen en vrijblijvend informatie opvragen.

Het is mogelijk om zonder verwijzing van de huisarts of specialist deze test af te nemen. Dit kan je preventief doen, omdat je wilt weten hoe het ervoor staat in je darmen en of er verbetering mogelijk is. Je hoeft dus niet perse klachten te ervaren.

organische zuren test bij buikpijn

De test dien je zelf te bestellen via deze pagina.
De bestelling en betaling gaat volledig via de website van Medivere.
Wij van BASIS hebben hier geen invloed op.

Wanneer je deze test besteld is dat exclusief een consult met een van onze BASIS darm-therapeuten.

Dit raden we wel aan, aangezien er geen makkelijk te begrijpen behandelplan bij in begrepen zit. Daarvoor komen wij om de hoek kijken. Om de grote hoeveelheid en soms moeilijke info te vertalen naar een praktisch behandelplan dat past in jouw leefstijl en aansluit bij jouw doelstelling.

Heb je interesse in deze Organix Dysbiose test? Wil je weten of het afnemen van deze test nuttig is voor jouw klachten? Of wil je eerst meer en vrijblijvend informatie?

Dat kan je hier gratis aanvragen.

Wanneer je de Organix Dysbiose test hebt afgenomen en opgestuurd raden we je aan om gelijk een afspraak in te plannen.
Je ontvangt dan van ons nog een uitgebreide vragenlijst zodat we het behandelplan nog persoonlijker kunnen maken en het nog beter in jouw leefstijl en bij jouw doel past.

Let op: veel verzekeraars vergoeden de kosten van deze Organix Dysbiose test niet.
Het is in de meeste gevallen wel mogelijk om de kosten van de consulten met een van onze therapeuten vergoed te krijgen.
Deze vallen namelijk onder Voeding en Diëtiek. Vraag dit zelf na bij je eigen zorgverzekeraar. Vermeld daarbij dat je een consult wilt met een ongecontracteerde diëtiste.

Wat is een organische zuren test?

Een organische zuren test meet via de urine de afvalproducten die vrijkomen wanneer voedsel verteerd word in de dunne darm.
Deze afvalproducten worden organische zuren genoemd. Ze zijn in water oplosbaar en kunnen daarom betrouwbaar in de ochtendurine gemeten worden.

Delen = lief

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
WhatsApp
Pinterest

Lord, R. S., & Bralley, J. A. (2008). Clinical applications of urinary organic acids. Part 2. Dysbiosis markers. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic13(4), 292–306. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19152477/ Christensson, B., Sigmundsdottir, G., & Larsson, L. (1999). D-arabinitol–a marker for invasive candidiasis. Medical mycology37(6), 391–396. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10647119/ Vanholder, R., Schepers, E., Pletinck, A., Nagler, E. V., & Glorieux, G. (2014). The uremic toxicity of indoxyl sulfate and p-cresyl sulfate: a systematic review. Journal of the American Society of Nephrology : JASN25(9), 1897–1907. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24812165/ Gryp, T., Vanholder, R., Vaneechoutte, M., & Glorieux, G. (2017). p-Cresyl Sulfate. Toxins9(2), 52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28146081/

Toine Bos

Toine Bos

Hey ik ben Toine
Opgeleid als Fysio en nu nog vooral aan het werk als Personal Trainer. Ik loop graag hard, ben het graag buiten en het liefst duik ik onder water.

Ontdek meer in onze andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij weten wat de oorzaak van je darmklachten is?

Download gratis
"De Prikkelbare Darm Opgelost"

De Prikkelbare Darm Opgelost