Vitamine B5, ook wel panthotheenzuur genoemd is een vitamine met een belangrijke rol in de energievoorziening van onze cellen. Het is een onderdeel van de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, maar ook hormonen, neurotransmitters en verschillende enzymen en vitamine B5 draagt bij aan een goed functionerend zenuwstelsel.
In welke voeding zit vitamine B5?
Vitamine B5 komt voor in de volgende voedingsproducten:
- Vlees
- Vis
- Eieren
- Peulvruchten
- Volkoren graanproducten
- Groente
- Zuivelproducten
Ontvang 10 % korting op jouw favoriete supplementen in Nederland en België
Hoeveel vitamine B5 heb ik nodig per dag?
Er is voor vitamine B5 geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld.
Daarom is er een “Adequate Inname” opgesteld welke als richtlijn gebruikt kan worden.
Leeftijd | Adequate Inname |
0 – 3 jaar | 2 mg |
4 – 8 jaar | 3 mg |
9 – 13 jaar | 4 mg |
> 14 jaar | 5 mg |
Bij zwangerschap | 5 mg |
Bij borstvoeding | 7 mg |
(miligram per dag)
Een tekort aan vitamine B5 komt zeer weinig voor. Deze vitamine zit in veel verschillende voedingsproducten waardoor je altijd wel wat binnen krijgt.
Daardoor komen tekorten alleen voor bij zeer ernstige ondervoeding en kan leiden tot het “burning feet” fenomeen waarbij je pijnlijke branderige voeten ervaart.
Een teveel aan vitamine B5 komt in een normaal voedingspatroon niet voor. In een onderzoek waar de dosering 2000 keer de hoeveelheid uit de de richtlijn waren werden er diarree klachten gemeld welke verdwenen wanneer de suppletie werd gestopt.