BASIS Kennisbank
Vitamine B1

Inhoudsopgave

Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd is een belangrijke vitamine die helpt in de energievoorziening door koolhydraten om te zetten in bruikbare energie. Ook zorgt vitamine B1 voor een goede werking van het hart, zenuwstelsel en de hersenen.

In welke voeding zit vitamine B1?

Vitamine B1 komt voor in de volgende voedingsproducten:

  • Vlees (Vooral varkens- en rundvlees)
  • Volkoren graanproducten
  • Bonen
  • Noten
  • Groente
  • Zuivelproducten

Ontvang 10 % korting op jouw favoriete supplementen in Nederland en België

Hoeveel vitamine B1 heb ik nodig per dag?

De volgende Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is vastgesteld

Leeftijd ADH
0 – 1 jaar 0,2 mg
1 – 3 jaar 0,3 mg
4 – 8 jaar 0,5 mg
9 – 13 jaar 0,8 mg
14 – 17 jaar 1,1 mg
> 18 jaarBij 1500 kcal: 0,7 mg
Bij 2000 kcal: 0,9 mg
Bij 2500 kcal: 1,1 mg
Bij 3000 kcal: 1,3 mg
Bij zwangerschap 1,4 mg
Bij borstvoeding 1,7 mg
In miligram per dag.

Omdat vitamine B1 gebruikt wordt om voeding om te zetten in bruikbare energie is er een variërende ADH afhankelijk van de hoeveelheid voeding je eet per dag. In diëten rijk aan koolhydraten is meer vitamine B1 nodig.

Een teveel aan Vitamine B1 komt vrijwel niet voor en er zijn ook geen negatieve bijwerkingen bekend. Wanneer je een teveel via de voeding binnenkrijgt plas je het weer uit.

Tekorten van vitamine B1 komen nauwelijks voor.
Ernstige tekorten kunnen leiden tot depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies, spierzwakte, of het Wernicke-Korsakoff-Syndroom.

Alcohol consumptie verminderd de opname in het lichaam en omdat vitamine B1 een in water oplosbare vitamine is kan er een deel verloren gaan bij het koken, bijvoorbeeld door het afgieten van de groente.

Vitamine C verbeterd de opname en magnesium is nodig om vitamine B1 om te zetten in een actieve vorm zodat ons lichaam er wat mee kan.

Vitamine B1 supplementen

Fattal-Valevski A. Thiamine (vitamin B1). J Evid Based Complem Altern Med. 2011;16(1):12-20. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1533210110392941 Wooley JA. Characteristics of thiamin and its relevance to the management of heart failure. Nutr Clin Pract. 2008;23(5):487-93. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1177/0884533608323430

Bronnen voor de bepaling van de Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of Adequate Inname:

Gezondheidsraad 2018: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2018/09/18/gezondheidsraad-herziet-voedingsnormen-voor-volwassenen

Nordic Council 2014: https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2012-part-1