BASIS Kennisbank
Vitamine A

Inhoudsopgave

Vitamine A vinden we voornamelijk in dierlijke vetten.

Het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken. Dit gebeurt uit bètacaroteen.

Bètacaroteen vinden we veel in groenten en fruit. Den aan groene bladgroente zoals spinazie en verschillende koolsoorten. Maar ook wortelen, en mango’s bijvoorbeeld.

Vitamine A is onder andere goed voor de het gezichtsvermogen.
Waarschijnlijk komt daar het idee vandaan dat wortelen goed zijn voor de ogen.

Daarnaast speelt het een rol bij de groei, de gezondheid van de huid en tandvlees en is het betrokken bij een goed werkend immuunsysteem.

Echte vitaminebronnen zijn lever vis en boter. In Nederland wordt vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak en braad producten.

Het lichaam kan altijd de vitamine A spiegel aanvullen door bètacaroteen om te zetten.

Vitamine A kan worden opgeslagen in ons lichaam. Wanneer we een teveel binnenkrijgen kan dit leiden to teen gebrek aan eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, verminderd gezichtsvermogen, vermoeidheid of duizeligheid.

De veilige bovengrens van vitamine A is 3000 microgram per dag. De bijwerking kunnen ontstaan bij een overdosis gedurende een langere tijd.

1 boterham met een portie leverpate bevat ongeveer 1200 microgram vitamine A.

Zwangere vrouwen moeten oppassen voor een te hoge inname vitamine A omdat dit bijwerkingen kan hebben voor het ongeboren kind. Het wordt dan ook afgeraden om geen lever te eten of supplementen te slikken met extra vitamine A.

Ontvang 10 % korting op jouw favoriete supplementen in Nederland en België