BASIS Kennisbank
Natrium

Inhoudsopgave

Natrium is een belangrijk mineraal voor de vochthuishouding in ons lichaam. Maar ook voor de samentrekking van spieren en de geleiding van zenuwprikkels. Verder is natrium belangrijk voor de regeling van de bloeddruk.

Natrium zit in bijna alle voedingsmiddelen.
Vooral in bewerkte voedingsproducten is er vaak veel zout toegevoegd om de smaak of structuur te verbeteren of de houdbaarheid verlengen.

Wanneer er over zout wordt gesproken wordt voornamelijk het mineraal natrium bedoelt.
Verder bevat zout nog chloride en kalium.

Veel mensen eten te veel zout. En krijgen daardoor teveel natrium binnen.

Dit kan een hoge bloeddruk als gevolg hebben Dit kan dan weer het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Ook is het mogelijk dat er klachten aan de nieren ontstaan omdat die harder moeten werken om het teveel aan natrium via de urine moeten uitscheiden.

Een oplossing is om minder zout te gebruiken of LoSalt. Daar zit minder natrium in en meer kalium. Kalium verlaagd het bloeddrukverhogende effect van natrium. Lees hier meer over kalium.

Wanneer je je houdt aan een zoutarm dieet houdt er dan wel rekening mee dat je voldoende van het belangrijke jodium binnenkrijgt. Dit wordt vaak toegevoegd aan bakkerszout. Daarom bevat brood veel jodium. (houd hier dus ook rekening mee als je weinig of geen brood eet)

Een tekort aan natrium komt bijna niet voor. Echter in gevallen van uitdroging door diarree of braken kan er wel een zouttekort ontstaan.
Ons lichaam kan een lage inname van zout compenseren door minder natrium uit te plassen. Maar houdt dit langdurig aan dan is het raadzaam om voldoende te drinken en extra zout in te nemen.

Ook wanneer je veel en langdurig zweet, zoals op extreem warme dagen, met sport of werken in warme omstandigheden is het goed om de zoutbalans op peil te houden. Zeker wanneer je onbewerkte en natuurlijke producten eet.