BASIS Kennisbank
Molybdeen

Inhoudsopgave

Wat is Molybdeen?

Molybdeen is onderdeel van verschillende enzymen die de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam regelen. Molybdeen is een mineraal waar we maar heel weinig van nodig hebben. Daarom valt het in de categorie spoorelementen.

In welke voeding zit Molybdeen?

Molybdeen komt voor in de volgende voedingsproducten:

  • Peulvruchten
  • Volkoren granen
  • Noten
  • Vlees
  • Zuivelproducten
  • Eieren


Hoeveel molybdeen heb ik nodig per dag?

Voor molybdeen is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).
Er is wel een geschatte “Adequate inname” vastgesteld wat je kan gebruiken als richtlijn.

Leeftijd

Adequate Inname

6 – 11 maanden

10 mcg

1 – 3 jaar

15 mcg

4 -6 jaar

20 mcg

7 – 10 jaar

30 mcg

11 – 14 jaar

45 mcg

> 15 jaar

65 mcg

(microgram per dag)
Er is geen verschil in geslacht en er is geen aanpaste waarde bij zware vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven.

Er is niets bekend over de gevolgen van een teveel of een tekort aan molybdeen.
Door de European Food Safety Authority zijn de volgende aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld

Leeftijd

Aanvaardbare bovengrens

1 – 3 jaar

100 mcg

4 – 6 jaar

200 mcg

7 – 10 jaar

250 mcg

11 – 14 jaar

400 mcg

15 – 17 jaar

500 mcg

> 18 jaar

600 mcg

Privacy Instellingen

BASIS - Praktijk voor Vitaliteit hecht veel waarde aan het waarborgen van jouw privacy. Daarom vragen wij eerst toestemming voordat we jou volgen op onze website.

Privacybeleid | Sluiten
Individuele Privacy Opties