Wat is Molybdeen?
Molybdeen is onderdeel van verschillende enzymen die de opbouw en afbraak van eiwitten in ons lichaam regelen. Molybdeen is een mineraal waar we maar heel weinig van nodig hebben. Daarom valt het in de categorie spoorelementen.
In welke voeding zit Molybdeen?
Molybdeen komt voor in de volgende voedingsproducten:
- Peulvruchten
- Volkoren granen
- Noten
- Vlees
- Zuivelproducten
- Eieren
Ontvang 10 % korting op jouw favoriete supplementen in Nederland en België
Hoeveel molybdeen heb ik nodig per dag?
Voor molybdeen is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).
Er is wel een geschatte “Adequate inname” vastgesteld wat je kan gebruiken als richtlijn.
Leeftijd |
Adequate Inname |
6 – 11 maanden |
10 mcg |
1 – 3 jaar |
15 mcg |
4 -6 jaar |
20 mcg |
7 – 10 jaar |
30 mcg |
11 – 14 jaar |
45 mcg |
> 15 jaar |
65 mcg |
(microgram per dag)
Er is geen verschil in geslacht en er is geen aanpaste waarde bij zware vrouwen, of vrouwen die borstvoeding geven.
Er is niets bekend over de gevolgen van een teveel of een tekort aan molybdeen.
Door de European Food Safety Authority zijn de volgende aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld
Leeftijd |
Aanvaardbare bovengrens |
1 – 3 jaar |
100 mcg |
4 – 6 jaar |
200 mcg |
7 – 10 jaar |
250 mcg |
11 – 14 jaar |
400 mcg |
15 – 17 jaar |
500 mcg |
> 18 jaar |
600 mcg |