IJzer is een mineraal.
Het is een onderdeel van hemoglobine, het deel van de rode bloedcellen dat zuurstof transporteert door ons lichaam.
IJzer is ook een onderdeel van een aantal enzymen die deel uitmaken van onze stofwisseling.
IJzer komt voor in twee soorten, heemijzer en non-heemijzer. Het verschil zit hem in deopname mogelijkheid in ons lichaam. Heemijzer wordt tot wel 3x zo goed opgenomen als non-heemijzer.
Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten:
- Vlees
- Vis
- Kip
Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige producten:
- Volkorenproducten
- Peulvruchten
- Noten
- Donkergroene bladgroenten
IJzertekorten komen bijna niet voor. Ons lichaam kan zelf de opname verhogen wanneer er een tekort dreigt.
Toch zijn er een aantal risicogroepen
- Vegetariers
- (top)sporters
- Vrouwen in de vruchtbare leeftijd
- Vrouwen die zwanger zijn
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Jonge kinderen tot 3-5 jaar
Let ook op met dat alcohol of koffie de opname kunnen verlagen.
Ontvang 10 % korting op jouw favoriete supplementen in Nederland en België
IJzer toevoegen door middel van suppletie is vaak niet nodig
Voldoende ijzerrijke producten eten kan voldoende zijn en dan met name vlees en vis vanwege de betere opname van het heemijzer.
Vitamine C zorgt ook voor een betere opname. Vandaar dat in ijzersupplementen soms extra vitamine C is toegevoegd zoals deze van Vitals.
- De organische zuren test bij buikpijn
- Wat is SIBO? En waarom kent niemand het?Bij SIBO is er een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. Deze horen daar niet en geven bij veel mensen klachten. Helaas wordt daar in Nederland nauwelijks grondig op getest en als mogelijke diagnose gezien. Gelukkig is het wel goed te behandelen.
- Maagzuur remmers: onschuldige pilletjes of gevaarlijke bijwerkingen?Maagzuurremmers vliegen als warme broodjes over de toonbank. Maar zijn ze echt zo onschuldig als men vaak denkt? Worden de ernstige bijwerkingen onderschat?
- De invloed van het microbioom op je nachtrust