BASIS Kennisbank
IJzer

Inhoudsopgave

IJzer is een mineraal.
Het is een onderdeel van hemoglobine, het deel van de rode bloedcellen dat zuurstof transporteert door ons lichaam.

IJzer is ook een onderdeel van een aantal enzymen die deel uitmaken van onze stofwisseling.

IJzer komt voor in twee soorten, heemijzer en non-heemijzer. Het verschil zit hem in deopname mogelijkheid in ons lichaam. Heemijzer wordt tot wel 3x zo goed opgenomen als non-heemijzer. 

Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten:

  • Vlees 
  • Vis
  • Kip

Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige producten:

  • Volkorenproducten
  • Peulvruchten
  • Noten
  • Donkergroene bladgroenten

IJzertekorten komen bijna niet voor. Ons lichaam kan zelf de opname verhogen wanneer er een tekort dreigt.

Toch zijn er een aantal risicogroepen

  • Vegetariers 
  • (top)sporters
  • Vrouwen in de vruchtbare leeftijd
  • Vrouwen die zwanger zijn
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Jonge kinderen tot 3-5 jaar

Let ook op met dat alcohol of koffie de opname kunnen verlagen. 

IJzer toevoegen door middel van suppletie is vaak niet nodig
Voldoende ijzerrijke producten eten kan voldoende zijn en dan met name vlees en vis vanwege de betere opname van het heemijzer.

Vitamine C zorgt ook voor een betere opname. Vandaar dat in ijzersupplementen soms extra vitamine C is toegevoegd zoals deze van Vitals.

Abbaspour, N., Hurrell, R., & Kelishadi, R. (2014). Review on iron and its importance for human health. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences19(2), 164–174. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/ Peeling, P., Sim, M., Badenhorst, C. E., Dawson, B., Govus, A. D., Abbiss, C. R., Swinkels, D. W., & Trinder, D. (2014). Iron status and the acute post-exercise hepcidin response in athletes. PloS one9(3), e93002. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965532/ Yanovich, R., Karl, J. P., Yanovich, E., Lutz, L. J., Williams, K. W., Cable, S. J., Young, A. J., Pasiakos, S. M., & McClung, J. P. (2015). Effects of basic combat training on iron status in male and female soldiers: a comparative study. U.S. Army Medical Department journal, 67–73. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26101908/ Lane, D. J., & Richardson, D. R. (2014). The active role of vitamin C in mammalian iron metabolism: much more than just enhanced iron absorption!. Free radical biology & medicine75, 69–83. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25048971/

Privacy Instellingen

BASIS - Praktijk voor Vitaliteit hecht veel waarde aan het waarborgen van jouw privacy. Daarom vragen wij eerst toestemming voordat we jou volgen op onze website.

Privacybeleid | Sluiten
Individuele Privacy Opties