Hoe je darmen voor huidklachten kunnen zorgen

Hoe je darmen voor huidklachten zorgen

Inhoudsopgave

Heb jij ook weleens het idee dat je huid reageert op wat je eet en denk je een verband te zien tussen jouw darmklachten en huidklachten? 
Lees dan verder, dan leggen we je uit wat jouw darmen en voeding te maken hebben met je huid. 

We leggen je uit hoe je erachter kan komen of jouw huidklachten gelinkt zijn aan darmklachten.
We geven je tips hoe je door middel van voeding je huid van binnenuit kunt verbeteren.
En als dit en de rest van de BASIS in balans is, wat je dan aan huidverzorgingsproducten kunt gebruiken.
 

De relatie tussen onze darmen en huidklachten staat steeds meer in de belangstelling, logisch ook! De laatste tijd is hier meer over bekend door wetenschappelijke onderzoeken en ook in de praktijk is hier steeds meer interesse in. 
We kunnen er niet meer omheen: onze darmen en huid staan duidelijk in verband met elkaar.

Wat hebben mijn darmen met de huid te maken?

Onze darmen en huid zijn erg belangrijke organen voor ons lichaam en onze gezondheid. 
De darmen spelen, zoals bekend, een belangrijke rol in de spijsvertering en het immuunsysteem. De huid is het grootste orgaan en beschermt ons tegen uitdroging, onderkoeling, beschadigingen en ziektekiemen. 

Ondanks dat de darmen en huid zo van elkaar lijken te verschillen, zijn zij uniek verwant als het gaat om hun functie en doel. Beide staan namelijk direct in contact met de buitenwereld en zijn onderdeel van het immuunsysteem

Wacht even, zeg je nou dat de darmen in contact staan met de buitenwereld? Maar ze zitten toch in mijn lichaam?
Goeie vraag.
Stel je maag-darm stelsel voor als een holle buis van mond tot kont. Als je iets opeet, zit het eerst nog in de holle buis, en pas als het verteerd en opgenomen wordt door de darmwand heen de bloedbaan in, bevindt het zich echt IN ons lichaam. 

Zo zijn de darmen een belangrijke barrière tegen vreemde indringers, net als onze huid. Op deze manier zijn ze beide essentieel voor een balans in het lichaam en beide spelen een grote rol als het gaat om immuun- en neurologische reacties.

Ons brein speelt hier ook nog een belangrijke rol bij en voor een totaal plaatje als het gaat om ziekte en gezondheid is er dus sprake van een brein-darm-huid as, oftewel brain-gut-skin axis. 

Er is namelijk belangrijke communicatie tussen deze drie organen en daarom kunnen ze elkaar zowel positief als negatief beïnvloeden als het gaat om onze gezondheid.
Dit gaat echter wat ver voor dit artikel dus ik hou het bij de darm en huid connectie.

Gezonde darmen = gezonde huid, hoe zit dat?

Als er verstoringen zijn in ons immuunsysteem, ons microbioom en/of onze darmgezondheid, wordt onze huidgezondheid ook beïnvloed. Huidklachten kunnen zichtbaar worden omdat er binnenin het lichaam iets uit balans is, bijvoorbeeld onze hormonen, voedingsstoffen of te veel stress. 

Hieronder bespreek ik 3 veel voorkomende darmklachten die in direct verband kunnen staan met huidklachten. Het oplossen van deze oorzaken kunnen dan ook zeker tot een vermindering van de huidklachten zorgen.

Lekkende darm

Als we chronische en/of ongezonde stress ervaren, heeft dit een negatieve invloed op onze darmen
De functie van ons maagdarmstelsel dan wordt beïnvloed en ons microbioom raakt verstoort.
Het gevolg is dat de darmwand meer stoffen door laat in het lichaam. Dat betekend dus ook dat er meer schadelijke stofjes in ons lichaam komen kunnen komen

Er is dan sprake van een Leaky Gut, oftewel lekkende darm. Doordat schadelijke stofjes ons lichaam in kunnen “lekken”, ontstaan er in het lichaam verschillende ontstekingsreacties en wordt het immuunsysteem negatief beïnvloed, want dit is eigenlijk gewoon een toxische belasting voor ons lichaam. 

Dysbiose van het microbioom

Ook kan er door die teveel aan stress, maar zeer zeker ook door voeding, een dysbiose in de darmen ontstaan. De darmflora is dan uit balans: één bacteriesoort komt in verhouding veel meer voor dan andere bacteriesoorten. Terwijl een evenwichtige balans tussen alle bacteriestammen juist zo belangrijk is voor je algehele gezondheid.

Dus zo’n dysbiose is niet gunstig voor onze gezondheid en ook hierdoor kunnen uiteindelijk weer kleine ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan.
Ontstekingscellen die bij deze ontstekingsreacties vrijkomen, hopen zich het liefste op in de huid, waardoor de huid kan uitdrogen, rood kan worden en kan gaan schilferen. En ook dit zijn weer vervelende en veel voorkomende huidklachten.

Lees hier verder hoe je je microbioom kan verbeteren >>

Te veel darmbacteriën in de dunne darm

Ook kunnen er huidklachten ontstaan als er te veel bacteriën in onze dunne darm aanwezig zijn, waar we ze eigenlijk liever niet willen hebben. Deze bacteriën willen we wel in de dikke darm; daar is het normaal om veel en veel verschillende bacteriën te hebben, maar in de dunne darm dus niet. 

Dit heet SIBO = Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Als gevolg van deze overgroei aan bacteriën zorgen schadelijke bacteriën ervoor dat ontstekingscellen vrijkomen.
Dit kan ook weer zichtbaar worden op onze huid door roodheid/blozen (ook als daar geen reden voor is), zichtbare bloedvaatjes in het gezicht, onzuiverheden en ontstekingen.

SIBO is een klacht waar nog niet veel mensen, maar ook specialisten van hebben gehoord. En dat is jammer want 6 op 10 mensen met de onverklaarbare diagnose PDS zijn geholpen wanneer ze specifiek op SIBO behandeld worden.

Vooral de connectie tussen Rosacea en SIBO is duidelijk, en er zijn gelukkig succesvolle behandelingen bekend.

We weten nu dat verstoringen in het brein en in de darmen uiteindelijk ook voor verschillende huidklachten zorgen, die passen bij acne, rosacea, psoriasis en eczeem

Maar deze huidklachten kunnen naast de zichtbare klachten, ook psychosociale klachten geven. 

Veel mensen ervaren bij (erge) huidklachten bijvoorbeeld schaamte, onzekerheid, angst, depressieve gevoelens en sociaal isolement.
Dit zorgt weer voor emotionele stress, oftewel ook het brein wordt beïnvloed. Op deze manier is het cirkeltje eigenlijk weer rond en is alles dus met elkaar verbonden. 

Dus wanneer we ervoor kunnen zorgen dat onze darmen weer in balans zijn, verbeteren we dus niet alleen ons immuunsysteem, maar zitten we ook letterlijk en figuurlijk lekkerder in ons vel!

Darm Brein Huid as

Een gezonde huid van binnenuit

Het mag nu duidelijk zijn dat de darmen een grote rol kunnen spelen in de gezondheid van de huid.
Onder andere door gezonde voeding kunnen we onze huid verbeteren. 

Hierbij een lijstje met de top 10 voedingsstoffen die we willen eten voor gezonde darmen en gezonde huid van binnenuit.

Denk aan groene (blad)groenten en koolsoorten, peulvruchten, fruit, lever, vis, boter, noten en zaden.
Een gevarieerd voedingspatroon met voldoende van bovenstaande producten voorziet je van de juiste voedingsstoffen voor een gezonde huid, maar ook om oorzakelijke problemen als een dysbiose en leaky gut aan te pakken. 2 vliegen in een klap dus.

Wat willen we dan liever niet (teveel) via voeding binnenkrijgen voor een gezonde huid?

  • Suiker
  • Alcohol 
  • Chocola
  • Zuivel
  • Gluten 
  • Bewerkt eten (pakjes en zakjes)
  • Gefrituurd eten
  • Histaminerijk eten

Wat van bovenstaande voedingsmiddelen ook bekend is, is dat ze darmklachten kunnen geven en het microbioom kunnen verstoren. 
Ja ik weet het, het zijn weer de usual suspects maar dit soort producten hebben toch echt vaak een negatieve invloed op ons lichaam en dus ook de huid.

De gevoeligheid voor een voedingsstof of voedingsmiddel kan echter per persoon verschillen. Als er bij jou mogelijk sprake is van een verband tussen bepaalde voedingsmiddelen, darmklachten en huidklachten, raden we je aan om een eetdagboekje bij te houden of in ieder geval het verdachte voedingsmiddel een tijdlang te mijden (minimaal 6-12 weken) om erachter te komen of dit verlichting van je klachten geeft.

De Skincare Routine

Nu we weten hoe we vanuit de BASIS onze huidgezondheid kunnen verbeteren, helpen de volgende tips je misschien om een gezonde huid te behouden, door aan de slag te gaan met een dagelijkse “skincare-routine:”

Reinigen

Het woord zegt het eigenlijk al, maar met reinigen breng je een milde gezichtsreiniger aan die vuil, talg en make-up op een zachte wijze verwijdert en dofheid vermindert. 

Heb je meer een droge huid? Ga dan voor een reiniger met crème- of lotiontextuur
Heb je meer een gecombineerde tot vette huid? Ga dan voor een reiniger met gel- of lichtschuimende textuur.

Exfoliëren

Een moeilijk woord, maar wel een heel fijne stap in je huidverzorgingsroutine. Een exfoliant is een product die op gecontroleerde wijze dode huidcellen verwijderd, zodat verstoppingen worden voorkomen en de huid er frisser en stralender uit zal zien. 

Voor een normale tot droge huid met bijvoorbeeld mee-eters wordt een exfoliant met glycolzuur aangeraden.
Voor een vette huid met meer pukkels en puistjes, wordt een exfoliant met salicylzuur aangeraden

Voeden en zonbescherming

Gebruik een moisturizer of dagcrème om de huid te kalmeren, verstevigen, hydrateren en weer optimaal te laten functioneren.

Belangrijk is hierbij de zonbeschermingsfactor! Gebruik een voedend product waar al een SPF aan is toegevoegd of gebruik een apart zonbeschermingsproduct met minimaal SPF 30.

Je kan er ook voor kiezen om iets uitgebreider te werk te gaan en 2 extra stappen toe te voegen: het aanbrengen van een toner die de laatste make-up en vuilresten verwijderd en de huid hydrateert, kalmeert en beschermt. Ook zorgt het ervoor dat actieve ingrediënten in je volgende producten beter in de huid worden opgenomen en beter hun werk kunnen doen.
En je kan nog extra een serum aanbrengen die een specifiek huidprobleem aanpakt door de hoge concentraties van actieve ingrediënten, die de huid voelbaar en zichtbaar verbeteren.
De volgorde is dan als volgt:

  1. Reinigen
  2. Toner
  3. Exfoliëren
  4. Serum
  5. Voeden en zonbescherming

Hoe kom ik erachter of mijn huidklachten gelinkt zijn aan darmklachten?

Oké, hoe vertalen we dit nu naar de praktijk en weet ik of er bij mij sprake is van een van bovenstaande darmverstoringen en of dit in verband staat met mijn huidklachten?

Kom je er, na het uitproberen van bovenstaande tips nog niet helemaal uit, dan kunnen we bij BASIS door middel van persoonlijke darmtesten erachter komen of jouw huidklachten gelinkt zijn aan darmverstoringen.

We weten namelijk nu dat er een verband is tussen huidklachten, onze darmen en de gezondheid van ons microbioom. Huidklachten kunnen soms dan ook worden gelinkt aan bepaalde bacteriewaarden in onze darmen. 

Deze verhoudingen van de darmflora kunnen inzichtelijk worden gemaakt door ontlasting onderzoeken en microbioom testen, waarbij wordt gekeken naar jouw darmbacteriewaarden. 
Wist je al dat het microbioom net zo persoonlijk en uniek is als je vingerafdruk?

Door zelf een poepmonster af te nemen en deze te versturen naar een laboratorium kunnen we samen aan de hand van de uitslag een echt persoonlijk behandelplan opstellen. 

Hieruit wordt duidelijk of bepaalde bacteriën bij jou te hoog aanstaan of juist misschien wel helemaal uit.
Met behulp van die uitslag en alle informatie uit de intake kunnen we opzoek gaan naar een verklaring voor je darmklachten en huidklachten en een mogelijke relatie ertussen.

Niet alleen ontzettend interessant om te weten, maar omdat het ook zo persoonlijk is, kan je ook gerichter werken aan een gezonde huid van binnenuit!

Waarom een darm onderzoek of microbioom test handig kan zijn bij huidklachten

De ontlastingstesten waar we mee werken kunnen een indicatie geven of SIBO aanwezig wat mogelijk voor (huid)klachten zorgt zoals je kan zien op de foto hierboven.

Zonuline in de ontlasting duid op een lekkende darm. Zoals je kan zien op de bovenstaande voorbeeld uitslag heeft overschrijft deze persoon de norm waardes flink.
Het mag duidelijk zijn dat een lekkende darm een flinke rol speelt in de klachten.

Met de uitgebreide ontlastingstesten kunnen we nog veel meer inzichtelijk maken. Zo ook de eerder besproken dysbiose die mogelijk aanwezig kan zijn.
De testen geven een uitgebreide weergave van de veel voorkomende bekende darmbacteriën en of ze goede of minder goede eigenschappen hebben op onze algehele gezondheid.

Wil je meer weten over het afnemen van een ontlastingsonderzoek en of het zinvol is bij jouw hulpvraag?
Klik dan hier voor meer informatie over de microbioomtesten en andere ontlastingsonderzoeken >>
We helpen dagelijks mensen met buikklachten, maar ook huidklachten of vermoeidheidsklachten.
Een ontlastingsonderzoek kan ook zinvol zijn wanneer je niet verder komt in je huidige behandeltraject ergens anders, doordat we nu veel meer de diepte in kunnen gaan met de objectieve informatie uit zo’n test.
Gokken hoeft niet meer en persoonlijker dan dit wordt het bijna niet.

Nu is het misschien duidelijker voor je wat onze darmen met onze huid te maken hebben en waarom het dus goed kan dat jij een connectie merkt tussen je darmklachten, voeding en huid.

Ik hoop dat je nu wat meer handvatten hebt om je darmen en huid gezond te houden.
Laat je het even weten in de reacties?

Vond je dit artikel nuttig? We vinden het leuk als je het deelt zodat we nog meer mensen blij kunnen maken!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
WhatsApp
Pinterest

Ananthapadmanabhan, K. P., Leyden, J. J., & Hawkins, S. S. (2019). Recent Advances in Mild and Moisturizing Cleansers. Journal of Drugs in Dermatology, 18(1), 80-88.
https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619S0062X&download=1

Arif, T. (2015). Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 26(8), 455-461.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554394/

Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens3(1), 1. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/

Chen, G., Chen, Z., Fan, X., Jin, Y., Li, X., Wu, S., . . . & Chen, J. (2021) Gut-Brain-Skin Axis in Psoriasis: A Review. Dermatology and Therapy, 11(1), 25-38.
https://europepmc.org/article/pmc/pmc7859123

Daou, H., Paradiso, M., Hennessy, K., & Seminario-Vidal, L. (2021). Rosacea and the Microbiome: A Systematic Review. Dermatology and Therapy, 11(1), 1-12.
https://link.springer.com/article/10.1007/s13555-020-00460-1

Ellis, S. R., Nguyen, M., Vaughn, A. R., Notay, M., Burney, W. A., Sandhu, S., & Sivamani, R. K. (2019). The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions. Microorganisms, 7(11), 550.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920876/

Messaraa, C., Robertson, N., Walsh, M., Hurley, S., Doyle, L., Mansfield, A., . . . Mavon, A. (2020). Clinical evidences of benefits from an advanced skin care routine in comparison with a simple routine. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(8), 1993- 1999.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13252

Nickles, M. A., Hasan, A., Shakhbazova, A., Wright, S., Chambers, C. J., & Sivamani, R. K. (2021). Alternative Treatment Approaches to Small Intestinal Bacterial Overgrowth: A Systematic Review. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)27(2), 108–119. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33074705/

O’Neill, C. A., Monteleone, G., McLaughlin, J. T., & Paus, R. (2016). The gut-skin axis in health and disease: A paradigm with therapeutic implications. BioEssays : news and reviews in molecular, cellular and developmental biology38(11), 1167–1176. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27554239/

Parodi, A., Paolino, S., Greco, A., Drago, F., Mansi, C., Rebora, A., Parodi, A., & Savarino, V. (2008). Small intestinal bacterial overgrowth in rosacea: clinical effectiveness of its eradication. Clinical gastroenterology and hepatology : the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association6(7), 759–764. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18456568/

Polkowska-Pruszyńska, B., Gerkowicz, A., & Krasowska, D. (2020). The gut microbiome alterations in allergic and inflammatory skin diseases – an update. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV34(3), 455–464. 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31520544/

Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Frontiers in Microbiology, 9, 1459.

Sunder, S. (2019). Relevant Topical Skin Care Products for Prevention and Treatment of Aging Skin. Facial Plastic Surgery Clinics of North America, 27(3), 413-418.

Lieke Bruinsma

Lieke Bruinsma

Hoi, mijn naam is Lieke en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige huidtherapeut. Naast het feit dat ik gek ben op wetenschap over voeding, darmen en de huid, houd ik ervan om thrillers te lezen en met vrienden/familie te skiën, snowboarden, zeilen en voetballen.

Ontdek meer in onze andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij weten wat de oorzaak van je darmklachten is?

Download gratis
"De Prikkelbare Darm Opgelost"

De Prikkelbare Darm Opgelost