Wat is de rol van je darmen en voeding bij acne?

darmen en voeding acne

Inhoudsopgave

Heb jij ook wel eens het idee dat je puistjes krijgt van eten of dat je voeding een rol kan spelen in je acneklachten? Heb je een rommelende buik met buikklachten en heb je het idee dat dit invloed heeft op je huidklachten? Geen gek idee, want er is steeds meer wetenschappelijk bewijs over de invloed van onze darmen en voeding op onze huid en acneklachten. 

In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies zit: we leggen je uit wat je darmen en acne met elkaar te maken hebben, waar je met je voeding op kan letten als je last hebt van acne en of wij voorstander zijn van een ‘acnedieet.’

Acne in het kort

Acne is de medische term voor ‘jeugdpuistjes’. Vrijwel iedereen krijgt last van puistjes en een onzuivere huid tijdens de puberteit, maar de één in mindere mate dan de ander. De acne kan ook na de puberteit blijven bestaan of pas op latere leeftijd opkomen.

Als je acne hebt, zal je vooral last hebben van open comedonen (zwarte mee-eters ‘black heads’), gesloten comedonen (bultjes met wit kopje ‘white heads’), pukkels, puistjes en soms ook grotere ontstekingen die littekens kunnen worden. Ook kan het zijn dat je psychische klachten ervaart door je acne, bijvoorbeeld door de impact ervan op je dagelijks leven. 

De acne ontstaat doordat er te veel talg wordt aangemaakt, waardoor de talgklier verstopt raakt en het talg en bacteriën zich rondom de talgklier ophopen. Als dit te veel wordt, scheurt de wand van de talgklier en komen het talg en de bacteriën in de omliggende huid terecht. 

Hierdoor ontstaan er pukkels, puistjes en grotere ontstekingen. 

De acne is niet besmettelijk en heeft niets te maken met een slechte hygiëne: eerder andersom; te hardhandig de huid wassen, kan de huid beschadigen waardoor er juist extra talg wordt aangemaakt en de acne verergert. 

Al langere tijd werd gedacht dat voeding een rol kan spelen bij acne en hier krijg ik in de praktijk dan ook veel vragen over. 

Nu er meer bekend is over voeding bij acne en de invloed van je darmgezondheid op je acne, wil ik je meer vertellen over hoe je van binnenuit je acne kan verbeteren. 

Maar eerst leg ik je uit wat onze darmen en acne met elkaar te maken hebben.

Je darmen en acne

Door nieuwe onderzoeken is er meer bekend over hoe onze darmgezondheid bijdraagt aan een gezonde huid
Deze onderzoeken hebben namelijk een opvallend verschil gevonden in het microbioom van mensen met acne en mensen zonder acne. 

Het microbioom is een verzamelnaam voor de bacteriën in je buik, of de darmflora.
Het microbioom bestaat uit miljoenen verschillende bacteriën. Sommigen hebben positieve eigenschappen die goed zijn voor onze vertering en gezondheid, maar er zijn er ook met een slechte eigenschap die een hoop nare klachten kunnen veroorzaken.

Dysbiose van je microbioom als oorzaak van acne

Het liefst wil je dat er een balans is tussen de verschillende soorten bacteriën.
Is dat niet zo, omdat bepaalde soorten bacteriën in verhouding veel meer voorkomen dan de anderen, dan noemen we dit een dysbiose.

Bij mensen met acne word vaker een dysbiose gezien. 
Vaak zijn er dan minder bacteriën voor die de darmwand beschermen en ontstekingen helpen voorkomen.
Doordat het microbioom uit balans is, kunnen er in het lichaam kleine ontstekingsreacties ontstaan en worden er meer ontstekingscellen en talg aangemaakt. 

Dit hoopt zich vervolgens op in de huid, waardoor acneklachten zichtbaar worden.

Acne door een lekkende darm

Ook kan acne uitgelokt worden als je last hebt van een ‘Leaky Gut’, oftewel een lekkende darm.
Dit wil zeggen dat de darmwand meer stoffen, en dus ook schadelijke stofjes, doorlaat naar de bloedbaan.

Deze stofjes komen dan in de rest van ons lichaam terecht en hierdoor ontstaan er in het lichaam kleine ontstekingsreacties.
Ontstekingscellen worden hierdoor getriggerd en andere cellen kunnen hier niet meer tegen op boksen.
De huidbarrière raakt hierdoor verstoord en als verdediging wordt er meer talg aangemaakt.
Dit zorgt helaas weer voor onzuiverheden en puistjes.

Gelukkig kan je je eigen darmgezondheid beïnvloeden door je voedingskeuze en leefstijl.
Hier leg ik je uit met welke voeding je je acne kan verbeteren en welke voeding je beter niet kan nemen als je last hebt van acne.

Voeding en Acne

Nu we weten dat onze darmen en huid veel met elkaar te maken hebben, is het belangrijk om zowel de gezondheid van onze darmen als die van onze acnehuid van binnenuit te verbeteren.
Hier helpt dit overzicht je mee:

Liever niet (te veel)

  • Chocola
  • (magere) Zuivel
  • Suikerproducten
  • Koolhydraten
  • Gefrituurd eten
  • Ongezonde vetten
  • Alcohol

Liever wel

  • Vitamine D
  • Zink 
  • Omega 3 (vette vis)
  • Selenium
  • Carotenoïden
  • Lijnzaad 
  • Groente vezels
  • Gefermenteerde voeding
  • Pre- en probiotica (overleg altijd eerst met een BASIS-therapeut)

Voordat een pukkeltje zichtbaar voor ons wordt op de huid, is deze al een aantal weken in opkomst (De Groot et al., 2012). Het is dus niet zo dat als we vandaag een stukje chocola eten of een glas melk drinken, dit de oorzaak is van de pukkel die we morgen zien, omdat deze al weken eerder op microscopisch niveau in ontwikkeling is. Echter, kan de gevoeligheid voor een voedingsstof of voedingsmiddel wel per persoon verschillen en op langere termijn huidklachten veroorzaken.

Als er bij jou mogelijk sprake is van een verband tussen voedingsmiddelen, darmklachten en huidklachten, raad ik je aan om het verdachte voedingsstofje of voedingsmiddel een tijdje te mijden (minimaal 6-12 weken) om erachter te komen of dit verschil maakt. 

Dus om even terug te komen op de vraag of wij voorstander zijn van een acnedieet? 

Een ‘dieet’ klinkt wat streng, maar probeer eens uit of het verlichting van je acneklachten geeft als je minder van het rode lijstje eet/drinkt en meer uit het groene lijstje. De producten uit het groene lijstje zijn namelijk bevorderend voor de darmgezondheid én huidgezondheid. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je gevoeliger bent voor iets wat niet in de lijst staat, maar ook dan kan het de moeite waard zijn om het verdachte voedingsmiddel even te laten staan.

7 tips om je microbioom te verbeteren >>

Hoe kan je met je Lifestyle acne verbeteren

Naast dat darmverstoringen en voeding van invloed zijn op onze huidgezondheid, is een gezonde lifestyle dat ook. Door een gezonde lifestyle ga je letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel zitten: het is positief voor je huidklachten en voor je darmgezondheid.

Daarom geef ik je tips waar je extra op kan letten als je last hebt van acne

Do

  • Slaap voldoende, ± 8 uur
  • Eet puur en onbewerkt
  • Groente als basis uitgangspunt nemen voor al je maaltijden
  • Niet minder eten, wel minder vaak: geef de darmen rust tussen de maaltijden door
  • Gebruik kruiden tijdens het bereiden van je maaltijd (lekker en goed voor je darmen en huid!)
  • Gebruik huidverzorgingsproducten die bij jouw huidtype passen

Don’t

  • Stress
  • Roken
  • Je laten verleiden door ‘0% suiker’: vaak zitten in deze voedingsproducten namelijk wel veel zoetstoffen, die ook niet bevorderend zijn voor je darm- en huidgezondheid
  • Zelf puistjes uitknijpen of pulken aan de huid: littekens willen we voorkomen
  • Te agressief de huid schoonmaken: liever 2x zacht, dan 1x te hard en de huid beschadigen

Wat kan BASIS voor jouw huid- en/of darmklachten betekenen?

Mocht je er met bovenstaande tips niet uitkomen, dan kunnen wij bij BASIS je helpen en ondersteunen in het weer gezond krijgen van je huid en darmen. 
Hoe we dat doen? Ik zal het je uitleggen.

We begrijpen dat je allereerst wil weten of je acneklachten worden uitgelokt door verstoringen in je darmen. 

Bij BASIS werken we met ontlastingsonderzoeken waarbij wordt gekeken naar de verhoudingen van de darmbacterien als ook het verloop van je vertering, ontstekingswaarden in de darmen, histamine overgevoeligheid, parasieten, schimmels en gisten en ook kan er bekeken worden of je last hebt van een lekkende darm.

Zonuline is een marker in de ontlasting. Een hoge waarde is een sterke indicatie voor een lekkende darm.
Zoals op deze foto te zien is, is de zonuline waarde bij deze persoon veel te hoog.
In ons eerste consult vragen we uit of deze waardes passen bij de klachten van de patiënt.
Met deze gecombineerde informatie maken we een persoonlijk behandelplan.

Uit zo’n onderzoek komt dus een hele hoop informatie; wij helpen je om dit allemaal uit te lezen en te begrijpen, maar ook leggen we je uit wat jouw bacteriewaarden in jouw lichaam doen: of ze goede of juist minder goede eigenschappen hebben.

Deze testen kun je gewoon zelf thuis afnemen, je stuurt ze ook zelf op naar het laboratorium, en een paar weken later kom je bij ons langs om de resultaten door te nemen om er vervolgens samen een passend en persoonlijk behandelplan mee te maken.

Wil je meer weten over het afnemen van een onderzoek en of het zinvol is bij jouw hulpvraag? 
Vul dan onze vragenlijst in, zodat we aan de hand daarvan jou kunnen voorzien van een persoonlijk en vrijblijvend advies?
Klik hier voor de vragenlijst >>

Ook zonder test kunnen we je helpen met betrekking tot voeding, darmen en acne.
Echter geven de testen vaak zo veel extra informatie, waardoor we veel dieper kunnen doorvragen en de echte oorzaken kunnen aanpakken.
We helpen dagelijks mensen met buikklachten, vermoeidheidsklachten of huidklachten en hopen met onze expertise nog meer mensen blij te maken en van hun klachten af te helpen.

We horen graag van je >>

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel wat meer handvatten hebt om je acne van binnenuit te verbeteren en dat je nu beter begrijp dat je darmen en voeding belangrijk zijn bij de ernst van je huidklacht.
Laat je het weten in de reacties? 

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
WhatsApp
Pinterest
  • Balato, A., Cacciapuoti, S., Di Caprio, R., Marasca, C., Masarà, A., Raimondo, A., & Fabbrocini, G. (2019). Human Microbiome: Composition and Role in Inflammatory Skin Diseases. Archivum Immunologiae et Therapiae Experimentalis, 67, 1-18.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30302512/
  • Bowe, W. P., Joshi, S. S., & Shalita, A. R. (2010). Diet and acne. Journal of the American Academy of Dermatology, 63(1), 124-141.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20338665/
  • De Groot, A. C., Toonstra, J., & Lorist, J. M. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten. Den
      Haag: Boom Lemma.
  • Deng, Y., Wang, H., Zhou, J., Mou, Y., Wang, G., & Xiong, X. (2018). Patients with Acne Vulgaris Have a Distinct in Gut Microbiota in Comparison with Healthy Controls. Acta Dermato-Venereologica, 98, 783-790.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29756631/
  • Dols, M. (2017). Acne bij volwassen vrouwen. Orthofyto, 38-39.
  • Dreno, B., Bagatin, E., Blume-Peytavi, U., Rocha, M., & Gollnick, H. (2018). Female type of adult acne: Physiological and psychological considerations and management. Journal of the German Society of Dermatology, 16(10), 1185-1194.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30248242/
  • Ellis, S. R., Nguyen, M., Vaughn, A. R., Notay, M., Burney, W. A., Sandhu, S., & Sivamani, R. K. (2019). The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions. Microorganisms, 7(11), 550.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6920876/
  • Lee, Y. B., Byun, E. J., & Kim, H. S. (2019). Potentional Role of the Microbiome in Acne: A Comprehensive Review. Journal of Clinical Medicine, 8(7), 987.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678709/
  • Maarouf, M., Platto, J. F., Shi, V. Y. (2019). The rol of nutrition in inflammatory pilosebaceous disorders: Implication of the skin-gut axis. Australian Journal of Dermatology, 60, 90- 98.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30175843/
  • Polkowska-Pruszunska, B., Gerkowicz, A., & Krasowska, D. (2020). The gut microbiome alterations in allergic and inflammatory skin diseases – an update. Journal of European Academy of Dermatology and Venereology, 34, 455-464.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31520544/
  • Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The Gut Microbiome as a Major Regulator of the Gut-Skin Axis. Frontiers in Microbiology, 9, 1459.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/
Lieke Bruinsma

Lieke Bruinsma

Hoi, mijn naam is Lieke en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige huidtherapeut. Naast het feit dat ik gek ben op wetenschap over voeding, darmen en de huid, houd ik ervan om thrillers te lezen en met vrienden/familie te skiën, snowboarden, zeilen en voetballen.

Ontdek meer in onze andere artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij weten wat de oorzaak van je darmklachten is?

Download gratis
"De Prikkelbare Darm Opgelost"

De Prikkelbare Darm Opgelost