Candida in je darmen

Candida in je darmen - gisten en schimmels

Inhoudsopgave

Gisten en schimmels komen overal voor in de natuur. Ook in voeding (denk aan schimmelkazen of brood en wijn) en gisten en schimmels komen ook van nature voor op en in je lichaam.
Normaal gesproken hoeft dit niet voor klachten te zorgen. Maar het is mogelijk dat de schimmels de overhand kunnen krijgen en dan kan je er wel degelijk last van hebben. Vaak zijn dit klachten op de huid, of schimmelinfecties in de vagina.
Maar ook kunnen schimmels en gisten, zoals de bekende Candida Albicans, voor problemen zorgen in de darmen en dat is wat er in dit artikel centraal staat.

Gisten en schimmels in ons lichaam, wat is candida?

Het is dus normaal dat we gisten en schimmels meedragen dit kan in principe ook helemaal geen kwaad.
Op onze huid, mond, darmen en andere slijmvliezen zoals bijvoorbeeld de vagina komen verschillende soorten gisten voor. Daarvan is de Candida Albicans de meest bekende.

Deze gisten leven normaal in balans met en worden in toom gehouden door verschillende bacteriën. Maar ook een juiste zuurtegraad, de pH-waarde, zorgt ervoor dat zo’n gist niet kan gaan woekeren.

Gebeurd dit wel, dan kan zo’n gist uitgroeien en draden gaan vormen. Dit noemen we dan een schimmel. En kan bij overgroei leiden tot een schimmel-infectie. Zoals de bekende candida-infectie.

Zo’n candida-infectie kan overal op en in ons lichaam voorkomen, maar we richten ons nu dus vooral op de candida in de darm.
Het hoeft dan ook niet perse zo te zijn dat wanneer de candida-infectie in de darm is aangetroffen deze ook voor problemen op andere plekken zorgt, maar dit kan wel.

Symptomen van een candida infectie

Hoe herken je nu een overmatige groei van candida? Wanneer je bewust hebt gezocht naar informatie over candida omdat je het zelf denkt te hebben kan het zijn dat je een of meerdere van onderstaande symptomen herkent.
Echter kunnen de klachten erg divers zijn en komen onderstaande klachten ook voor bij andere oorzaken.
Dit maakt het dan vaak ook lastig om zonder het te testen te weten of je een overgroei hebt van een candida gist.

Herken je je in meerdere van onderstaande symptomen, dan zou een ontlastingstest om een schimmel aan te tonen een goede optie zijn. Door zeker te weten wat de oorzaken zijn van je klachten kan je ook gerichter aan de slag met het oplossen ervan.
Hoe en welke testen er mogelijk zijn bespreken we verderop in dit artikel, laten we eerst een kijken naar de symptomen:

 • Spijsverteringsklachten: zoals obstipatie, diarree/brijerige ontlasting, opgezette buik, gasvorming en/of krampen
 • Geestelijk: concentratieproblemen, stemmingswisselingen, angst, depressie, veel behoefte aan zoet/koolhydraat rijke producten of alcohol
 • Allergieën zoals hooikoorts
 • Langdurige vermoeidheid en/of suf gevoel
 • Plaatselijke infectie: Schimmelinfecties van de huid en/of nagels/vagina (branderig gevoel), huiduitslag, eczeem, andere problemen met de huid en/of slijmvliezen
 • Overmatige spanning op de spieren
 • Slapeloosheid
 • Artritis
 • Hoofdpijn
 • Algehele malaise

Naast bovenstaande symptomen van een candida infectie komt algehele malaise, je algeheel niet lekker voelen, veel voor. Dit heeft er mee te maken dat je spijsvertering niet optimaal werkt met een vergevorderde schimmel overgroei.
Daardoor kan je lichaam minder voedingsstoffen uit je voeding halen.
En doordat je immuunsysteem harder aan het werk is (om de candida terug te dringen) verbruikt je lichaam ook nog eens meer energie!
Ook is de kans groot dat je vaker mee doet met de griep omdat je weerstand lager is.

Oorzaken van een candida infectie in je darmen

De candida gist kan dus op een bepaald moment draden gaan vormen. Wanneer dit gebeurt wordt er gesproken van een schimmel. Wanneer iemand candidiasis heeft betekend dit dat de gist zich in korte tijd sterk heeft weten te vermenigvuldigen en dan ook draden heeft gevormd wat leidt tot de schimmelinfectie candidiasis. Dit wordt ook wel het candida syndroom of een candida infectie genoemd. Bij een goed functionerend lichaam welke in balans is wordt deze snelle vermenigvuldiging voorkomen.

De vermenigvuldiging gebeurt onder invloed van verschillende factoren;

Verstoord evenwicht in de darmflora

Wanneer goede darmbacteriën afnemen verlaagt de algemene diversiteit van het aantal verschillende darmbacteriën. Slechte bacteriën kunnen hierdoor de overhand krijgen (dit noemen we een dysbiose) en er ervoor zorgen dat de leefomgeving voor schimmels gunstiger wordt Hierdoor kunnen schimmels en gisten makkelijker groeien en zullen minder snel afgeremd worden.

Antibiotica gebruik

Hierdoor worden zowel slechte als goede bacteriën gedood wat voor minder diversiteit van het microbioom zorgt. Op deze manier verminderd antibiotica indirect de afweer van het lichaam en geeft meer ruimte aan de candida gist om uit te groeien.

Minder zure omgeving in de maag en darmen

In de darm wil je een bepaalde zuurtegraad hebben zodat goede bacteriën kunnen groeien en minder goede bacteriën en schimmels en gisten minder de kans krijgen om te groeien. Wanneer het aantal bacteriën afneemt die zorgen voor een zure omgeving, dit zijn goede bacteriën, is er eerder een toename van de candida. Ook groentevezels zorgen voor een zuurder milieu, dus voldoende inname hierin is ook belangrijk.

Sterk verminderde weerstand

Dit heeft dan weer te maken met een verminderde weerstand in de darmen, waardoor er meer ruimte is voor gisten en schimmels om te groeien. De goede bacteriën vechten dan als het ware onvoldoende terug om de gisten en schimmels terug te dringen.

Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Uit onderzoek blijkt ook dat er meer candida gisten te vinden zijn bij mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Dit heeft er onder andere mee te maken dat er minder diversiteit aan verschillende bacteriën is, wat weer leidt tot meer ruimte voor de candida om te groeien.

Aanwezigheid van parasieten in de darm

Dit vraagt veel van het afweersysteem, wat ervoor zorgt dat er vaak een stijging gezien wordt in het aantal gisten en schimmels in de darm. Ook kunnen parasieten zorgen voor een gunstigere leefomgeving voor de gisten waardoor ze sneller uitgroeien.

Overgewicht

Ook wordt er een samenhang gezien tussen het aantal mensen met overgewicht en het voorkomen van candida-infecties. Dit heeft ermee te maken dat mensen met overgewicht vaker te hoge insulinewaarden hebben.
Voeding wat zorgt voor een hoger glucosegehalte (suiker/koolhydraatrijke voeding) in het bloed zorgt ervoor dat er er meer insuline aangemaakt moet worden om de glucosewaarden weer te laten zakken. Dit zorgt ervoor dat het sucrosegehalte (suiker) in de darm toeneemt, wat eerder zorgt voor problemen in de darmflora, zoals een overgroei van de candida infectie.

Een lekkende darm

Wanneer er sprake is van een lekkende darm kan de candida als het ware door de darmwand heen het lichaam binnen dringen. Op deze manier kan de candida zich sneller verspreiden en ook op andere plaatsten in ons lichaam voor symptomen en klachten veroorzaken.

Hormonale disbalans

Dit geeft het lichaam stress en verlaagt het immuunsysteem waardoor de candida zich eerder gaat vermeerderen.

Stress

Langdurige stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem, je hormonale balans en kan ook de kans op een lekkende darm vergroten.
Je hebt al gelezen dat al deze factoren gisten en schimmels in de hand kan werken.

Onvoldoende slaapkwaliteit/duur

Opnieuw een factor waardoor de weerstand verlaagd wordt en de candida gist beter kan groeien.
Nu krijg je niet direct klachten van 1 keer laat naar bed gaan.
Maar je moet je het in het totaal plaatje bekijken.
Langdurig slaap tekort kan leiden tot een verlaagde weerstand, maar ook een hormonale disbalans, zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor de negatieve gevolgen van stress. Ook is weleens onderzocht dat mensen met onvoldoende slaapkwaliteit en slaapduur misschien sneller gaan snacken, wat overgewicht of een dysbiose in de darmen in de hand kan werken.

Bekijk alle bovenstaande oorzaken in het grote geheel. Van één pizza en een avondje slecht slapen krijg je inderdaad geen candida infectie.
Maar gebeuren veel van bovenstaande factoren tegelijk over een lange tijd, dan wordt de kans op zo’n infectie wel groter.

Andersom is er dus ook vaak niet één oplossing om van de candida infectie af te komen.
Onthoud dus dat je ook moet werken aan de algemene leefstijl factoren, verbeter je slaap en verminder je stress.
In dit artikel wil ik in ieder geval focussen op het onderdeel voeding.

Wat kan je het beste eten als je een candida-infectie hebt?

De candida leeft van koolhydraten: met name suikers in geraffineerde vorm maar ook in onbewerkte vorm zoals in fruit.
Suiker uit een slagroomtaart en de (natuurlijke) suiker uit een appel zijn in deze context allebei een lekkere voedingsbron voor de schimmel in je darmen.
Wanneer je een candida-infectie hebt en deze wil behandelen wil je er dus voor zorgen dat je zo min mogelijk van deze producten binnen krijgt. Het gaat dan om:

 • Producten met toegevoegde/geraffineerde suikers
 • Honing, agavesiroop, ahornsiroop, fructosestroop
 • Melksuikers (lactose) uit zachte kazen (jonge kaas, geitenkaas, schapenkaas of schimmelkaas), melk en yoghurt

Met name de eerste 6 maanden is het van belang om bovenstaande producten zoveel mogelijk te mijden.
Fruit bevat dus ook suikers. Neem gedurende 6 maanden daarom maximaal 1 stuks fruit per dag. Verhoog dan wel je groente inname voor voldoende vitamines en mineralen.

Het eten van meer groente heeft ook nog een extra gezonde functie, het is een goede voedingsbron voor verschillende bacterie soorten.

Welke voeding kan je wel eten bij candida in de darmen?

Uit de groep koolhydraten:

 • Max. 1 stuks fruit per dag: je kan nog onderscheid maken tussen fruit met meer suikers en fruit met minder suikers. De voorkeur gaat dan uit naar rood/blauw fruit, deze bevatten minder suikers.
 • Graanproducten: zoals havermout, quinoa, aardappel, rijst
 • Boekweit en quinoa
 • Peulvruchten

Uit de groep vetten:

 • Omega-3 vetten uit: chiazaad, lijnzaad, vette vis of vis-/algenolie
 • Avocado
 • Noten, zaden, pitten
 • Olie zoals olijfolie (extra vierge), lijnzaadolie, walnootolie
 • Oude kazen (minder melksuikers dan jonge kaas)

Uit de groep groenten:

 • Hier zoveel mogelijk mee afwisselen. Dit is belangrijk voor de groei van goede bacteriën, deze leven van verschillende vezeltypes welke onder ondere in groenten te vinden zijn. Lees hier meer over de gezonde voedingsvezels >>
 • Gefermenteerde groenten kunnen nog voor klachten zorgen. Wanneer de candida-infectie voldoende is verminderd kunnen deze producten wel verstandig zijn om te gebruiken. Deze bevatten namelijk gunstige bacteriën voor het microbioom. Daarnaast verhoogd de diversiteit wanneer deze bacteriën nog niet aanwezig waren in jouw microbioom. Ook kunnen bacteriën beter vechten tegen minder goede bacteriën en gisten en schimmels, zodat de kans op overgroei in de toekomst verminderd wordt.

Uit de groep eiwitten:

 • Rood vlees (over het algemeen geldt hiervoor: maximaal 2x per week)
 • Eieren
 • Kip, kalkoen
 • Vis, schaal- en schelpdieren
 • Veganistische opties (met relatief veel eiwitten): cantharel, champignons, algen (chlorella, spirulina, dulse, kelp), lamsoor, paddenstoel (miitake, oesterzwam, shiitake) , quinoa, tempeh, wakame en zeekraal.

Hoe kan je testen om Candida aan te tonen?

Wil je weten of je candida hebt in je darmen?
Dan kan je dit testen met een specifieke schimmel ontlastingstest.
In de test waar wij graag mee werken wordt getest op drie veel voorkomende gisten en schimmels. Naast de candida albicans wordt ook getest op de candida spp. en de geotrichum candidum.
Zie hier meer informatie over de test.

Schimmels ontlastingstest van medivere

Schimmels Ontlastingtest van Medivere

 • Betrouwbare uitslag
 • Kan ingezet worden bij verschillende soorten klachten om de oorzaak te achterhalen: Wanneer je last hebt van symptomen die horen bij PDS, Klachten na antibiotica, Diarree of Obstipatie, SIBO, Verminderde opname uit voeding
 • Zelf thuis uitvoeren in een vertrouwde omgeving
 • De uitslag kan je zelf gemakkelijk opvragen en inzien

Wil je specifiek op schimmels testen dan is bovenstaande een hele goede optie!
Zoals je in onderstaande afbeelding kan zien, krijg je overzichtelijk te zien op welke schimmels je positief test als ze aanwezig zijn.

Als het goed is heb je ook kunnen lezen dat de oorzaak van schimmels en gisten zeer uiteenlopend kunnen zijn. Denk aan een dysbiose van de darmbacteriën, een lekkende darm of te hoge PH waarde in de darmen bijvoorbeeld.

Wil je graag ook direct de oorzaak weten en ermee aan de slag gaan, dan hebben we goed nieuws, want we hebben nog meer ontlastingstesten waarmee we werken.

We hebben zelfs flink meer uitgebreide testen welke de schimmels meten, maar ook of je een lekkende darm hebt, of je een dysbiose hebt, de pH-waarde en nog veel meer factoren welke kunnen zorgen voor buikklachten of ook huid- en of energieklachten.

Hier vind je meer informatie over de uitgebreidere ontlastingstesten >>
Ik kan me voorstellen dat de hoeveelheid verschillende soorten testen overweldigend kan zijn, maar we helpen je graag verder in het maken van een keuze en in verdere behandeling.
Klik hier voor meer informatie over de opties voor een behandeling bij BASIS >>

Wat is een schimmelinfectie?

Dit is, zoals de naam het eigenlijk al verklapt, een infectie die veroorzaakt wordt door een schimmel. Schimmel in of op ons lichaam is in bepaalde mate geen probleem. Wanneer de schimmel overgroeit kan dit wel leiden tot problemen en is er sprake van een schimmelinfectie.

Wat vergroot de kans op schimmelinfecties?

Met name een verlaagde weerstand. In bepaalde mate is de aanwezigheid van een schimmel geen probleem. Wanneer de weerstand verminderd (door veel verschillende factoren mogelijk) kan de schimmel uitgroeien tot een infectie.

Hoe krijg je een schimmelinfectie?

Met name wanneer er een disbalans en onvoldoende goede afweer (bacteriën) zijn in de darmen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door medicatie gebruik zoals antibiotica. Antibiotica doodt namelijk ook goede bacteriën. Zo verminderd de afweer en kan er de candida zich verder ontwikkelen tot een schimmelinfectie.

Hoe weet je of je schimmel in je darmen hebt?

Hier kom je achter door een ontlastingstest op schimmels te doen. Klik hier https://basislifestyle.nl/aanvullend-onderzoek/medivere-testen/schimmels-ontlastingstest/ voor een betrouwbare test.

Wat kun je zelf doen aan een schimmelinfectie?

Op het gebied van voeding kan je zelf veel doen. Het gaat dan met name om het mijden van toegevoegde suikers en producten die van nature veel suikers bevatten. Lees hier meer over andere producten die de schimmelinfectie verergeren en wat je nog wel kan eten.

Wat is het verschil tussen een schimmel en gist?

Een gist is vaak een eencellig organisme, schimmels bestaan meestal uit draden. Een gist kan uitgroeien tot een schimmel.

Wat is Candida?

Candida is een gist die kan veranderen in een schimmel wanneer er draden worden gevormd

Wat is Candida albicans infectie?

De candida albicans is een gist die vaak voorkomt bij mensen. Dit is normaal, in combinatie met verschillende andere bacteriën vormt dit een bepaalde balans en hoeft de aanwezigheid hiervan geen probleem te zijn. Wanneer de gist draden gaat vormen en zich vermenigvuldigd wordt er gesproken van een infectie. De candida kan dan de overhand krijgen in je buik en voor klachten zorgen

Hoe herken je een candida-infectie?

Candida in de darm kan je herkennen aan PDS-achtige symptomen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree. Verder kan je het herkennen een een verminderde opname van voeding, waardoor je je algeheel minder fit en lekker kan voelen. Ook kan een schimmel zichtbaar zijn in de mond, op de huid of bij vrouwen vaginaal.

Hoe krijg je een candida-infectie?

Wanneer de candida-gist, die meestal aanwezig is op en in het lichaam bij mensen, zich sterk gaat vermeerderen en het lichaam de hoeveelheid niet terug kan dringen. Dit gebeurt eerder bij langere tijd van een verminderde weerstand.

Wat zijn de symptomen van Candida?

Spijsverteringsklachten zoals obstipatie of juist diarree, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, angst, depressie, veel behoefte aan zoet/koolhydraatrijke producten of alcohol, allergieën zoals hooikoorts, langdurige vermoeidheid en/of een suf gevoel, plaatselijke infecties, eczeem of andere problemen aan de huid en/of slijmvliezen, overmatige spanning op de spieren, slapeloosheid, artritis en hoofdpijn.

Wat kun je doen tegen Candida?

De candida schimmel leeft met name van suikers. Het vermijden van toegevoegde suikers/bewerkte producten en andere natuurlijke suikers dienen dan ook zoveel mogelijk vermeden te worden.

Kun je genezen van Candida?

Je kan zeker genezen van een candida infectie. Dit wil zeggen dat de candida de overhand heeft gekregen en er een omgeving in de darmen is ontstaan die gunstig is voor de candida om te groeien.

Hoe lang duurt het voordat Candida weg is?

Wanneer je een candida-infectie hebt is het van belang deze te behandelen. Candida kan in het bloed terecht komen. Dit wordt ook wel systemische candidiasis genoemd. Dit kan gevaarlijk zijn. Dit komt alleen voor bij mensen met een sterk verminderde weerstand. Bijvoorbeeld bij mensen die een chemotherapie hebben gehad.

Waar kan Candida niet tegen?

Wanneer je darmen een goede basis hebben (veel goede bacteriën) en er een balans is (geen dysbiose) zal de candida niet voor overgroei zorgen. Suppletie kan bij een overgroei (candidiasis) voor een vermindering zorgen.

Is Candida een parasiet?

Nee, candida is geen parasiet. Candida is een gist, maar wanneer de candida draden gaat vormen wordt er gesproken van een schimmel/schimmelinfec

Is candida besmettelijk?

Een candida infectie is in principe geen besmettelijke ziekte. Het is normaal om een bepaalde hoeveelheid candida bij je te dragen. Dit kan je in de praktijk overbrengen op anderen, maar wordt alleen een probleem wanneer je een grote hoeveelheid candida via een ander binnen krijgt en een verzwakt immuunsysteem hebt.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
WhatsApp
Pinterest

Chehoud, C., Albenberg, L. G., Judge, C., Hoffmann, C., Grunberg, S., Bittinger, K., Baldassano, R. N., Lewis, J. D., Bushman, F. D., & Wu, G. D. (2015). Fungal Signature in the Gut Microbiota of Pediatric Patients With Inflammatory Bowel Disease. Inflammatory bowel diseases21(8), 1948–1956. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509842/

Nina van Jaarsveld

Hi, mijn naam is Nina. Met veel plezier ben ik werkzaam als diëtiste bij BASIS Lifestyle. Mijn interesse ligt vooral bij de connectie tussen de darmen, huid en hormonen. Wat voeding, maar ook andere leefstijlfactoren kunnen betekenen voor deze organen en boodschapperstoffen wil ik anderen graag bijbrengen. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om pilates te beoefenen, te koken, lezen, fietsen en ik breng graag tijd door met familie/vrienden.

Ontdek meer in onze andere artikelen

5 Responses

 1. Hallo allemaal,

  Ik ben 40 jaar en loop al dik een jaar met allemaal rare vage klachten ben natuurlijk bij de huisarts geweest en hij heeft mij door gestuurd naar een dermatoloog. Die ook een biopt heeft gedaan en gelukkig had ik geen kanker super fijn om te horen. Ze doen het af als acne, heb in 40 jaar heus weleens een puisje mee eter of zo iets dergelijks gehad maar vond mijn klachten daar zeker niet mee te vergelijken! Heb daardoor ook best heftige medicatie geslikt waar je drogen ogen van kreeg en en dunnen huid! Moest daarvoor ook een contract tekenen, dat ik geen kinderen meer zou willen! Mijn klachten gingen dan ook niet over, na twee jaar lang hoofd
  Pijn heftige transpireren zwaar vermoeid haaruitval als een mallen, begonnen er allemaal dingen uit mijn ligaam te komen, kon ze zelf ook niet plaatsen begon met stukjes vooral uit mijn lippen bultjes eerder een soort kraters uit mijn huid met verschillende gaatjes het trekt een soort lijnen heb het veel in mijn gezicht maar ook over mijn hele lichaam het worden nu een soort wonden met gelen draden net of ze geweven zijn. Bijvoorbeeld afgelopen moederdag , had ik een dunnen linnen broek aan dan komen er gewoon bloeddruppels door heen van mijn boven benen van mij hoofd tot me kleinen teen heb ik hele rare dingen heb ook heel veel kalen plekjes op mij hooft! Kan er nog wel een boek over typen:( helaas maar tot hede trekt iedereen zijn wenkbrauw half op en zeggen ze ‘ meid doe even rustig aan en neem een kalmeringsmiddel tablet!!! Hoef ik niet! Zou het wel fijn vinden als iemand me serieus neemt en mij wilt helpen om van mij klachten af te komen. Schrijf hier dan ook, omdat ik na een streng dieet 18 kilo was afgevallen en merkte in die tijd dat ik eigelijk niet naar de wc kon soms we twee weken niet heb uiteraard ook daar alles aan geprobeerd, dit gaat op het moment redelijk heb ook ontdekt dat ik schimmel nagels op handen en voeten heb maar ook wit rode vlekjes over mij hele lichaam. Alsjeblieft heet iemand tips of raad voor mij ??? Zou het heel er waarderen. Groetjes Cheryl

 2. Ik ben aan de endeldarm geopereerd en heb het LAR-syndroom. Deed ieder jaar een ontl. onderzoek want ben ooit begonnen met de hele dag diaree. Momenteel heb ik geen doorlaatbare darm meer maar volgens het laatste onderzoek wel te veel candida=. disbiose. De disbiose bestaat al 10 jaar. Ik heb wel al die jaren echt alles gedaan om darmen gezond te houden, is redelijk gelukt. Enzymen, probiotica, Pediaperm. En alle voeding die wordt gadviseerd in de praktijk gebracht. Kan te maken hebben met het feit dat ik ook al 10 jaar darmspoelingen moet doen. Zenuwschade.
  Dus geen doorlaatbare darm meer maar wel de candida gebleven. Naar mijn idee is dat niet logisch.
  Hoe zit dit?

 3. dank je wel Nina voor deze waardevolle info. Zelf heb ik veel baat gehad (en nog steeds) bij de candiplex capsules in combinatie met een probioticum genaamd symbion forte. Deze neem ik nog steeds in een onderhoudsdosering. Ik heb dit destijds ook geadviseerd gekregen via een therapeut en het heeft me echt geweldig geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij weten wat de oorzaak van je darmklachten is?

Download gratis
"De Prikkelbare Darm Opgelost"

De Prikkelbare Darm Opgelost